PUTIN POTPUNO PROMIJENIO PLOČU: "Rusija poštuje ukrajinski narod!"

Mada je raniji tvrdio da ne postoji ukrajinska nacija i da je to izmišljotina Lenjinovih komunista, Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je danas da Rusija poštije ukrajinski narod.

  • Svijet

  • 04. Nov. 2022  04. Nov. 2022

  • 1

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je sukob sa "ukrajinskim neonacistima bio neizbježan", jer je situacija dovedena do tačke u kojoj je Rusiji prijetila neposredna opasnost, prenijela je RIA Novosti. 

On je dodao da Rusija poštuje ukrajinski narod, a da za Zapad Ukrajina kao da ne postoji. Putin je ocijenio da je Zapad vješto zapalio fitilj za raspad Ruske Federacije. 

Na kraju, on se osvrnuo i na vlasti u Kijevu, rekavši da djelovanje kijevskog režima nema veze sa interesima ukrajinskog naroda, dodajući da su plaćenici nemilosrdni prema građanima Ukrajine. 

Kada je ruski predsjednik Vladimir Putin u potkraj februara ove godine naredio brutalnu i neopravdanu invaziju na Ukrajinu, pripremio je teren govorom u kojem je pokušao ne samo opravdati predstojeću agresiju na suverenu, međunarodno priznatu državu već i negirati samu ukrajinsku državnost i nacionalni identitet. 

"Od pamtivijeka su se ljudi koji žive na jugozapadu onoga što je povijesno bila ruska zemlja nazivali Rusima i pravoslavcima. Tako je bilo prije 17. stoljeća, kada je dio ovog teritorija ponovno ušao u sastav ruske države, i poslije", objašnjavao je u govoru 21. februara Putin. 

Tvrdio je, podsjetimo ukratko, i da "Ukrajina nikad nije imala stabilnu tradiciju stvarne državnosti", već da je "modernu Ukrajinu u cijelosti stvorila Rusija ili, tačnije, boljševička, komunistička Rusija", i to "na način koji je bio izrazito oštar prema Rusiji – odvajanjem, cijepanjem povijesno ruske zemlje". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...