AMBASADOR SAD-a U SRBIJI IMA PORUKU ZA VUČIĆA I KURTIJA: "Obje strane da se vrate za pregovarački sto"

"Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za trenutne sporove i ima potencijal da dalje eskalira tenzije na terenu", napominje Hill.

  • Regija

  • 06. Nov. 2022  06. Nov. 2022

  • 2

"Sjedinjene Američke Države saglasne su sa Evropskom unijom da nedavni događaji u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost važan napredak postignut u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU", izjavio je ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill.

"Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za trenutne sporove i ima potencijal da dalje eskalira tenzije na terenu. Sjedinjene Države se stoga pridružuju EU u pozivu Srbiji i predstavnicima kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije svojim dužnostima, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije", rekao je Hill u odgovoru na upit N1 Srbija.

On je kazao da se SAD pridružuju EU i u pozivu kosovskim vlastima da bez odlaganja poštuju obaveze, što znači da se odmah produži proces za preregistraciju vozila i obustavi svaka kaznena mjera protiv vlasnika tablica dok strane u okviru dijaloga ne riješe pitanje registarskih tablica.

"To također znači i odmah otpočeti pregovore o osnivanju Zajednice srpskih općina, što je obavezujuća pravna obaveza za Kosovo. Kontinuirani neuspjeh Kosova da sprovede ovu obavezu podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova", rekao je Hill.

"Izabrati put dijaloga"

On je pozvao dvije strane da "izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije".

"Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju napore EU da nastavi da posreduje u pregovorima. Obje strane treba da pokažu da su spremne da traže rješenja na konstruktivan način i da poštuju obaveze preuzete u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU", rekao je Hil.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...