POLITIČKA I SAOBRAĆAJNA ZAOBILAZNICA: Nakon otvaranja Pelješkog mosta, promet kroz Neum smanjen za 70 posto

Zvaničan odgovor kojeg je novinar dobio do Hrvatskih cesta o tome koliko je automobila prošlo preko mosta i kako je to utjecao na saobraćaj prema Neumu je:

  • Ekonomija

  • 06. Nov. 2022  06. Nov. 2022

  • 3

Prošlo je tri mjeseca od otvaranja Pelješkog mosta koji povezuje dva dijela Hrvatske zaobilazeći Neumski koridor.

"Veoma važan dan u historiji Hrvatske bio je 26. juli ove godine", piše Paul Bradbury sa portala Total Croatia News, kada je Pelješki most kineske proizvodnje konačno spojio Dubrovnik i jug s ostatkom Hrvatske bez potrebe da se prolazi kroz Neumski koridor u Bosni i Hercegovini.

Bio je to dan velikog slavlja i nacionalnog ponosa, a slike novog hrvatskog infrastrukturnog projekta obišle ​​su cijeli svijet.

Na ličnom planu, bila je privilegija svjedočiti ovom značajnom dijelu hrvatske historije iz prve ruke i vidjeti koliko je ponosnih Hrvata krenulo na put, dok je premijer Andrej Plenković sjedio na suvozačevom mjestu, a Mate Rimac ga je vozio preko mosta u svojoj Rimac Neveri, prvom vozilu koje je prešlo preko mosta nakon njegovog zvaničnog otvaranja. Imao sam sreću da sednem u novinarski automobil koji je prešao preko mosta nekoliko sati ranije”, piše Bradbury.

Novi most je umanjio saobraćaj preko Neumskog koridora, što se pokazalo već sutradan kada je Bradbury izvijestio sa granice BiH, istakavši da se ni jedan automobil nije približavao neumskoj granici, već su automobili birali prelaziti Pelješki most.

Zvaničan odgovor kojeg je novinar dobio do Hrvatskih cesta o tome koliko je automobila prošlo preko mosta i kako je to utjecalo na saobraćaj prema Neumu je:

“Nakon 100 dana od otvaranja mosta, preko mosta je prošlo oko 940.406 vozila, što je skoro 10.000 dnevno. Nasuprot tome, saobraćaj kroz Neum smanjen je za 70 posto od istog perioda 2019. godine, godini prije pandemije”.

Podsjećamo, Pelješki most zvanično je otvoren krajem jula ove godine. Ceremonija otvaranja koštala je oko milion kuna, a gradnja mosta vrijedna je 357 miliona eura. Most je visok 55 metara, širok 21, a ukupna dužina je 2.404 metara.

Namijenjen je prometovanju isključivo motornim vozilima, minimalnom brzinom od 60 km/h. Saobraćaj se odvija u oba smjera po dvjema voznim trakama uz koje se nalaze nešto uže zaustavne trake za vozila u kvaru. Most nema trotoar za pješake ni biciklističke trake.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...