OVA DVOJICA HRVATA ODMAH IDU POD SANKCIJE: Afera Fortenova trese Hrvatsku, šta će uraditi Plenković?

Sagovornici Jutarnjeg lista objašnjavaju kako će u sljedeće dvije sedmice Ministarstvo vanjskih poslova najvjerovatnije predložiti Evropskoj komisiji da se te osobe i firme stave na sankcijsku listu nakon čega će Evropska komisija glasati o tom prijedlogu.

  • Ekonomija

  • 06. Nov. 2022  06. Nov. 2022

  • 2

Stalna grupa za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničenja pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske prikuplja dokaze o kršenju sankcija u slučaju pokušaja prodaje i kupnje ruskog udjela u Fortenovi koju su namjeravali provesti ruska Sberbanka i šeik Saif Alketb.

Prema izvorima Jutarnjeg lista, sve je više čvrstih dokaza da su u ovom slučaju grubo prekršene sankcije nametnute Rusiji, što će u vjerovatno rezultirati stavljanjem na sankcijsku listu svih pravnih i fizičkih osoba koje su sudjelovale u ovom nezakonitom poslu.

Sagovornici Jutarnjeg lista objašnjavaju kako će u sljedeće dvije sedmice Ministarstvo vanjskih poslova najvjerovatnije predložiti Evropskoj komisiji da se te osobe i firme stave na sankcijsku listu nakon čega će Evropska komisija glasati o tom prijedlogu.

Poslovanje nije ugroženo

Prema do sada poznatim podacima, Hrvatska bi mogla predložiti blokadu svih računa i imovine barem dvojice hrvatskih državljana –  poduzetnika Krešimira Filipovića i Miodraga Borojevića koji su trenutačno u Dubaiju, a za koje se sumnja da su učestvovali u cijeloj toj priči.

Hrvatska će vjerovatno predložiti i stavljanje pod sankcije i firmu SBK ART registrovanu u Holandiji koja se nalazi u vlasništvu Sberbanke i koja u svom portfelju ima jedino vlasnički udio u Fortenovi, a koju je ruska banka, prema vlastitim tvrdnjama, prodala šeiku Saifu Alketbiju.

Pod sankcijama bi mogao završiti i Roman Goltsov, član Upravnog odbora i neizvršni direktor Fortenove za kojeg se sumnja da je učestvovao u ovoj nelegalnoj operaciji. Bivši član Upravnog odbora Sergej Volk bi također mogao završiti na sankcijskoj listi.

Sagovornici Jutarnjeg tvrde kako bi Hrvatska stavljanjem fizičkih i pravnih osoba na sankcijsku listu na najbolji način pokazala i SAD-u i svima ostalima odlučnost u poštovanju sankcija protiv Rusije.

Uprkos ovoj situaciji, bliski vlasničkoj strukturi Fortenove tvrde kako firma nije ugrožena i da i dalje posluje normalno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...