NOVI IZVJEŠTAJI POKAZUJU: Pretilost kod djece u Evropi i dalje visoka, 29 posto djece ima prekomjernu težinu

"Prvi put, izvještaj sadrži podatke iz Armenije, Njemačke (grada Bremena) i Izraela - zemalja koje su se tek pridružile Inicijative SZO", navodi se. 

  • Svijet

  • 08. Nov. 2022  

  • 0

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost u djetinjstvu ugrožavaju zdravlje širom evropske regije Svjetske zdravstvene organgizacije (SZO) i povezani su sa mnogim nezaraznim bolestima (NCD), od kardiovaskularnih bolesti do dijabetesa i raka. Danas jedno od troje djece školske dobi u regiji živi sa prekomjernom težinom ili pretilošću, a stope su u porastu u mnogim zemljama. Kvalitetni podaci su neophodni da  bi se iznašla bolja rješenja za taj problem.

Regionalni ured za Evropu SZO predstavlja novi izvještaj Inicijativa za nadzor pretilosti u djece (COSI), 5. krug, čiji su nalazi zasnovani na najnovijim podacima prikupljenim između 2018. i 2020. godine, u 33 države Evropske regije SZO. Ukupno, obuhvaćeno je skoro 411.000 djece dobi između 6 i 9 godina.

"Prvi put, izvještaj sadrži podatke iz Armenije, Njemačke (grada Bremena) i Izraela - zemalja koje su se tek pridružile Inicijative SZO", navodi se. 

Kako je istaknuto, ukupno 29 posto djece uzrasta između 7-9 godina, u državama koje su učestvovale u inicijativi, živi sa prekomjernom težinom (uključujući tu i pretilost). U toj grupi, više je dječaka (31 posto) nego djevojčica (28 posto).

"Službeni rezultati ukazuju da još uvijek jedno od troje djece žive s prekomjernom težinom ili pretilošću. Moramo ubrzati naš angažman po tom pitanju da bi se smanjile te brojke. Hitno je potrebno usvojiti nove politike koje će nam pomoći da preokrenemo trendove pretilosti kod djece - posebno nakon pojave pandemije COVID-19, koja se smatra opasnim pokretačem prekomjerne težine i pretilostie", izjavio je dr Kremlin Wickramasinghe, vršilac dužnosti šefa Ureda za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti pri Regionalnom uredu za Evropu SZO.

Prema novom izvještaju COSI 5. krug, u poređenju sa prethodnim krugom (2015-2017) došlo je do statistički značajnog smanjenja prevalencije prekomjerne težine i među dječacima i djevojčicama na Malti, među dječacima u San Marinu i djevojčicama u Italiji, te smanjenje nivoa pretilosti među dječacima u San Marinu i djevojčicama na Malti.  

Podaci predstavljeni u COSI izvještaju također ukazuju na trend smanjenja prevalencije prekomjerne težine u Grčkoj, Italiji, Portugalu, Španiji i Sloveniji, u poređenju sa prvim izdanjem izvještaja koji je pokrivao period 2007.-2008. godina. Usprkos smanjenju prevelenca prekomjerne težine i pretilosti u tim državama, naročito onima u jugoistočnoj Evropi, je još jedna od najviših u regiji.

U dijelu koji se odnosi na prehrambene navike i fizičku aktivnost navodi se da skoro sva djeca (87 posto) širom evropske regije SZO provode najmanje jedan sat dnevno napolju, igrajući se, 43 posto djece svaki dan jede voće, a 34 posto djece svakodnevno jede povrće.

"I dalje postoje velike razlike među zemljama, sa specifičnom prevalencijom prekomjerne tjelesne težine (uključujući pretilost) među djecom u dobi od 7 do 9 godina u rasponu od 6 posto u Tadžikistanu do 43 posto na Kipru", saopćeno je iz Regionalnog ureda za Evropu SZO. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...