JEDAN OD AMBASADORA SVJETSKOG PRVENSTVA U KATARU NA METI KRITIKA: "Homoseksualnost je oštećenje uma"

Na pitanje o činjenici da je homoseksualizam u njegovoj zemlji nezakonit, Salman je rekao: “Oni moraju prihvatiti naša pravila ovdje. [Homoseksualnost] je haram. Znate li šta znači haram?”

  • Sport

  • 08. Nov. 2022  

  • 0

Jedan od ambasadora Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru Khalid bin Salman našao se na udaru kritika nakon što je izjavio je u intervjuu za njemački ZDF da je homoseksualnost "oštećenje uma", javlja Guardian.

Na pitanje o činjenici da je homoseksualizam u njegovoj zemlji nezakonit, Salman je rekao:

“Oni moraju prihvatiti naša pravila ovdje. [Homoseksualnost] je haram. Znate li šta znači haram?”

Na pitanje zbog čega je to haram, odnosno zabranjeno, Khalid Salman je rekao :

“Zato što je to oštećenje uma.”

Salman je govorio u svojstvu ambasadora za Svjetsko prvenstvo 2022., ulogu koju dijeli s brojnim fudbalskim legendama, uključujući Cafua i Xavija Hernandeza. Organizatori su opisali ulogu ambasadora kao osobu koja promoviše “moć fudbala za stvaranje pozitivnih društvenih promjena u Kataru, u cijelom regionu i širom svijeta”.

Međutim, Rasha Younes iz programa za prava LGBT osoba u Human Rights Watch-u je oštro osudila Salmanovu izjavu.
“Salmanova sugestija da je privlačnost istog spola ‘oštećenje uma’ je štetna i neprihvatljiva”, rekla je.

Last month HRW published a report documenting what it claimed was “arbitrary” police action against LGBTQ+ residents in Qatar, including six cases of severe and repeated beatings and five cases of sexual harassment in police custody between 2019 and 2022. A Qatari official said HRW’s allegations “contain information that is categorically and unequivocally false”, without specifying.

Prošlog mjeseca je organizacija HRW objavila izvještaj u kojem je dokumentovano ono što nazivaju “proizvoljnom” policijskom akcijom protiv LGBTQ+ osoba u Kataru, uključujući šest slučajeva teških i ponovljenih premlaćivanja i pet slučajeva seksualnog uznemiravanja u policijskom pritvoru između 2019. i 2022. godine.

Katarski zvaničnici su ove odbili ove navode, tvrdeći da “sadrže informacije koje su kategorički i nedvosmisleno lažne”.

Navijači koji se nadaju putovanju na Svjetsko prvenstvo također su izrazili zabrinutost zbog sigurnosti u zemlji.

Dokumenti koje je Guardian imao na uvid navodno ukazuju na to da je policija dobila instrukcije da ne poduzima mjere protiv javnog iskazivanja naklonosti ili onih koji protestuju za prava LGBTQ+.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...