ELZINA PIRIĆ PISALA CHRISTIANU SCHMIDTU: "Političarima se za glas nudilo 250.000 KM, stan i posao"

Inicijalna kapisla za nastanak pisma bio je potez dva skupštinska zastupnika koji su odlučili napustiti PDA i formirati novu vlast sa SDA.

  • Vijesti

  • 09. Nov. 2022  09. Nov. 2022

  • 4

Predsjednica PDA Elzina Pirić uputila je pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidthu u kojem je iznijela izuzetno teške optužbe na račun nekoliko političara iz Tuzlanskog kantona.

Inicijalna kapisla za nastanak pisma bio je potez dva skupštinska zastupnika koji su odlučili napustiti PDA i formirati novu vlast sa SDA.

Pirić je u svom pismu visokog predstavnika u BiH pozvala na korištenje bonskih ovlasti zbog, kako je navela, aktuelne političke situacije koja već neko vrijeme trese Tuzlanski kanton, a kada je u pitanju politička korupcija određene stranačke grupacije. Njega je pozvala i da, kako je kazala, zaustavi nepodnošljivo stanje u kojoj se našla parlamentarna demokratija Bosne i Hercegovine.

"Konkretno, radi se o podmuklom postupku dvojice zastupnika PDA Senada Alića i Jakuba Suljkanovića, koji su na Općim izborima 2022., kao kandidati ove stranke, dobili mandate u Skupštini Tuzlanskog kantona, te koji su potpisali izjavu o formiranju skupštinske većine sa strankama SDA i DF, o čemu smo vam ranije pisali. Podsjećamo, izjava je potpisana 2. novembra ove godine, na dan objave zvaničnih izbornih rezultata", navela je Pirić.

NIJE USAMLJEN SLUČAJ

Dokaz da ovo nije usamljen slučaj kada je u pitanju formiranje skupštinske vecine, kako tvrdi, govori i slučaj Jasmine Lugavić, zastupnice PDA, koja je u februaru ove godine, samo osam mjeseci pred Opće izbore, svoj glas dala Stranci demokratske akcije.

"Svjesni smo da svako ima pravo na sopstveni izbor, ali je problem što se glas tih osoba kupuje ogromnim iznosima novca, kako pomenuti Alić, Lugavić ni Suljkanović ni jednog momenta nisu obavijestili organe stranke o bilo kakvom opravdanom razlogu napuštanja PDA, niti u prelazak u SDA. Njihov perfidni postupak vidimo jedino u koruptivnom djelovanju, odnosno postojanju sumnje da su se njihove ruke kupile finansijskim sredstvima tajkuna bliskih Stranci demokratske akcije", tvrdi Pirić.

Dodaje i da postoji osnovana sumnja da su protiv Alića i Suljkanovića, pokrenute određene istražne radnje za prodaju radnih mjesta, te da su za zataškavanje navedenog, ucijenjeni od SDA-ovih zvaničnika, a sve u cilju formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu.

"Aliću je čak obećan i stan u zgradi koju gradi SDA-ov zastupnik. Kada je u pitanju Jasmina Lugavić, živinički tajkun Abdurahman Hodžić zvani Hodža, koji izdašno finansira Stranku demokratske akcije sredstvima koje po osnovu tendera za svoju firmu dobije od ove stranke, Šabanu Lugaviću, suprugu Jasmine, je u jednom ugostiteljskom restoranu prije godinu dana na salvetu napisao iznos od 250.000 KM, istu presavio i stavio pred njega. Kako se gospodin Lugavić nećkao, očito tražeći više, gospodin Hodžić je salvetu povukao prema sebi i rekao 'ponuda je istekla'", navodi Pirić.

Ističe da za izrečeno ima i svjedoke, istaknuvši da je upućena krivična prijava Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, koje do danas, kako tvrdi ništa nije uradilo po tom pitanju.

"Naravno, uspio ih je pridobiti ove godine, za mnogo veći iznos nego od prvobitno napisanog. U izjavi inspektorima MUP-a TK koje je sačinilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i isti uputili na adresu Tužilaštva Tuzlanskog kantona od 20.10.2021. godine, koju je dao Šaban Lugavić, Bego Gutić, aktuelni načelnik općine Banovići, pokušao je preko njega utjecati na suprugu Jasminu da ne glasa za smjenu Vlade TK, koju je tada vodila SDA", tvrdi Pirić.

Iznoseći veoma teške optužbe, ona je u pismu upućenom visokom predstavniku u BiH nastavila na račun Gutića.

TEŠKE OPTUŽBE

"A da je Gutić i SDA spreman na sve samo da bi ostao u vlasti, iako u Općinskom vijeću Banovići ima većinu, pokušao je velikim novcem da kupi i dvoje vijećnika koji su to uredno prijavili nadležnim policijskim organima u februaru 2021. godine. Po nalaogu tužilaštva provedene su posebne istražne radnje, gdje je Gutić snimljen kako nudi novac i radna mjesta za prelazak u SDA. SIPA je saslušala navedene vijećnike i svjedoke i ništa nije poduzela po tom pitanju. S toga, mi sumnjamo da će pravosudne i policijske institucije u ovoj zemlji blagovremeno reagovati na političku korupciju i očiglednu kupovinu zastupnika i vijećnika", istaknula je Pirić.

S obzirom da je u četvrtak zakazana konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, te da su svjesni činjenice da je sva ova politička igra u Tuzlanskom kantonu usmjerena i na izbor delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Pirić je pred kraj zamolila Schmidta da bonskim ovlastima koje ima zaustavi političku korupciju koju vode pojedinci iz SDA i moćnici koji su, tvrdi, stekli bogastvo na višemilionskim tenderima javnih preduzeća i opranim novcem kupuju zastupnike.

Viskog predstavnika u BiH je zamolila i da spriječi dodjelu certifikata, kako ih je oslovila, kupljenim i korumpiranim zastupnicima Jakubu Suljkanoviću i Senadu Aliću koji su izigrali povjerenje 16.000 građana, koji su dali svoj glas Pokretu demokratske akcije i promjenama, a ne njima lično.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...