MIRSAD KUKIĆ VRŠI PRITISAK NA KANTONALNOG ZASTUPNIKA IZ SDA: Stranci počinju pratiti (krivični) predmet (VIDEO)

“Počinju stranci pratiti predmet. To znači da ću ja pokušat da se izvučem 15-20 dana sigurno ja neću otići kod tužioca, naći ću neke razloge, ali naravno morat ću otići”, kazao je Kukić tokom razgovora sa Fadilom Kudumovićem.

  • Politika

  • 30. Jul. 2023  30. Jul. 2023

  • 0

Bivši državni zastupnik i utemeljitelj vladajuće PDA Mirsad Kukić vršio je pritisak na kantonalnog zastupnika SDA u Tuzlanskom kantonu Fadila Kudumovića, trgujući, pritom, utjecajem na jedan krivični predmet koji se vodi u Kantonalnom tužilaštvu Tuzla. Kukić je, naime, vršio pritisak na SDA-ovog zastupnika o čijem glasanju bi mogao ovisiti opstanak Vlade Tuzlanskog kantona, piše Istraga.ba.

“Počinju stranci pratiti predmet. To znači da ću ja pokušat da se izvučem 15-20 dana sigurno ja neću otići kod tužioca, naći ću neke razloge, ali naravno morat ću otići”, kazao je Kukić tokom razgovora sa Fadilom Kudumovićem.

A evo o čemu se radi. U maju 2020. godine Fadil Kudumović je imenovan za v.d. direktora RMU Banovići, čime je, faktički, Mirsad Kukić izgubio kontrolu nad tim rudnikom. Kudumović je odmah smijenio Kukićeve kadrove među kojima su bili Elzina Pirić, Pašan Dostović, Rasim Dostović i drugi kadrovi PDA. Odmah nakon smjene tih kadrova, podnesena je krivična prijava protiv v.d. direktora Fadila Kudumovića (SDA). Na osnovu te prijave, MUP TK je 20. oktobra 2021. godine podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Fadila Kudumovića zbog sumnje da je, otkazima ugovora o radu oštetio 21 osobu. Kantonalno tužilaštvo Tuzla je, potom, “formiralo” predmet, a da bi tek u aprilu 2023. godine zatražili od Općinskog suda u Banovićima izdavanje naredbe za privremeno oduzimanje predmeta koji se odnose na ovaj slučaj.

alt

Predsjednica Općinskog suda u Banovićima koji je izdao naredbu u ovom slučaju je Envera Kukić, inače supruga osnivača PDA Mirsada Kukića čije se ime nalazi na američkoj crnoj listi.

alt

“Ja sam tebi nekad slao poruku preko Tice ( Šahbaz Lapandić, bivši predsjednik SBB-a) davno, ne znam da li ti je prenio ili nije. Ovaj, da bi(smo) trebali sjesti i vidjeti oko ovih svih budalaština. Ti znaš kako je išlo, teklo. Prvo, šta sam ja s tobom na neki način pričao i tako čovjek uvijek – bit će, neće, nit hoće ovako. Govorio sam ti za nekakve budalaštine do kojih može doći”, govori Kukić prijavljenom Kudumoviću koji je trenutno zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona.

No, ono što bi posebno moglo biti sporno je dio u kojem Mirsad Kukić govori o “nekoj vrsti zaštite od krivičnih progona”.

“Ja sam mislio da ti realno imaš nekoga, neku vrstu zaštite, i boli me k… tvoje je da radiš posao i mislim da trebamo na tu temu porazgovarati. Do tebe je ako hoćeš da pričamo, ako nećeš nije nikakav problem, jer sva ova kretanja koja idu, koliko vidiš, koliko ne vidiš. Ja sam tri-četiri puta do sada odbijao svjedočenje, sad sam došao u fazu da moram svjedočiti, ali nisam htio dati u policiji, jer neki dan me ponovo zvala iz krim policije, plava žena, da li je Sabina ili… nema veze. I rekao sam im da ja nemam namjeru njima davati ništa. Onda ćeš, kaže, tužiocu davati, Rekoh, davat ću tužiocu da znamo ko laže ko ne laže, da vidimo kome se može vjerovati i na kraju je takav zapisnik napravljen kod ove žene plave”, kazao je Kukić, priznavši da je po nekim pitanjima već bio sa tom inspektoricom.

Podsjetimo, Mirsad Kukić je bivši potpredsjednik SDA koji je isključen u martu 2018. godine. Nakon toga osniva stranku PDA i postaje njen predsjednik. Na izborima 2018. godine uspijeva dobiti mandat u Predstavničkom domu PS BiH. Nakon izbora 2018. godine njegova stranka sa SDP-om i Našom strankom u Tuzlanskom kantonu formira koaliciju i imenuje kantonalnu vladu koja je smijenjena 2019. godine. Kukić 2020. godine gubi kontrolu nad Općinom Banovići kada njegov dotadašnji prijatelj Begi Gutić kao kandidat SDA pobjeđuje u utrci za načelnika. U januaru 2022. godine vlasti SAD-a uvode sankcije Mirsadu Kukiću, optužujuću ga za korupciju. Kukić se povlači sa mjesta predsjednika PDA i na tu poziciju instalira Elzinu Pirić. Stranka koju je osnovao ostaje u koaliciji sa SDP-om, NiP-om i Našom strankom na novu FBiH. Kukić od Vlade FBIH sa Nerminom Nikšićem na čelu dobiva kontrolu nad Rudnikom Banovići i u međuvremenu uspijeva osigurati dvije SDA-ove ruke u Općinskom vijeću Banovići kako bi izglasao nepovjerenje Begi Gutiću. Istovremeno, sa SDP-om i NS-om pokušava smijeniti Vladu Tuzlanskog kantona koju čine SDA, DF i SBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...