NEPONOVLJIVI BOMBARDER IZ KRAJINE: Nevjerovatna životna priča boksačkog šampiona, osvojio je sve što se moglo osvojiti, a onda su ga upucali u rodnom gradu…

"Slobodna Bosna" nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 10. Nov. 2022  

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Anton Josipović, bosanskohercegovački boksački šampioni.

Njegova bi životna priča mogla poslužiti kao predložak za uzbudljivi filmski triler. Ante, kako su ga bližnji zvali, rođen je 1962. godine u Banjoj Luci. Kržljavi, povučeni dječak kojem je otac preminuo od raka postao je meta školskih nasilnika. Vrijeđali su ga, ponižavali, nerijetko i tukli.

Umjesto suza, u njemu se pobudilo bunt. Upisao se u boksački klub “Slavija” te počeo uporno trenirati. Svakog dana, tvrdoglavi dječak je pješačio sedam kilometara do kluba, a kući, majci Albini i trojici braće, vraćao se ponosan na napredak koji je ostvario. “Treninzi u filmu ‘Rocky’ dječja su igra u usporedbi s drilom koji smo mi iskusili. Trener Predrag Krstić bi zabetonirao kamionske gume, dijelio sjekire ili maljeve te grmio: ‘Cijepajte drva!’

Nije mi birao sparing-partnere nego ‘ubice’. Lemali bi me deset rundi kao vola u kupusu, a Krle bi vikao: ‘Hajde, sine, još pola minute… Vidiš kako ti lijepo ide!'” prisjećao se boksački šampion. Iako brutalna, trenerova metoda pokazala se dobitnom. Svojom razornom ljevicom, brzi banjalučki poluteškaš popeo se na krov svijeta.

Godine 1982., Josipović je postao prvak Jugoslavije, godinu dana kasnije balkanski prvak, a onda je stigla olimpijska 1984. Na Igrama u Los Angelesu, postao je prvim jugoslavenski sportaš koji je osvojio zlato bez borbe.

U polufinalu su se, naime, susreli Novozelanđanin Kevin Barry i Evander Holyfield koji je diskvalificiran, budući da je nokautirao protivnika nakon sučevog znaka za prekid borbe, a ollijeđeni Barry više se nije mogao takmičiti. Np onda je Jospiović napravio nesvakidašnji poteza.

Naime, prilikom dodjele medalja, pružio je ruku Holyfieldu i popeo ga na pobjedničko postolje.

Jedanaest godina nakon najvećeg trijumfa u karijeri, Josipović je objesio rukavice o klin. U Banju Luku se vratio 1997. godine, na Memorijalni turnir bivšem kolegi Radovanu Bisiću. Umjesto sa starim prijateljima, večer je proveo na banjalučkoj hirurgiji, sa dva metka u tijelu.

“Sjedio sam u kafiću kad je taj momak pucao na mene. Mislio je valjda da će postati Arkan ako upuca olimpijskog šampiona”, kazao je Josipović. Jedan metak mu je uništio mišiće i prelomio kost desne ruke, a zbog drugog metka morali su mu odstraniti slezenu. Holyfield, koji je u međuvremenu postao svjetski šampion, nikada nije zaboravio potez boksačkog kolege.

Bio je jedan od prvih koji su nazvali ozlijeđenog Josipovića i ponudili mu pomoć.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...