JANUSZ BUGAJSKI UPOZORAVA: "Osovina Beograd – Moskva izaziva nestabilnost i sukobe širom regiona, računaju da Srbija može da se pojavi kao..."

"Vučić nema razloga da prizna Кosovo jer na njega nema dovoljno pritiska iz EU i SAD. Računa da može i jedno i drugo - zadržati nestabilnost Кosova i proširiti svoj uticaj i eventualnu dominaciju u BiH i CG", kaže Bugajski.

  • Regija

  • 11. Nov. 2022  11. Nov. 2022

  • 1

Crna Gora ulazi u kritični period duboke borbe za svoj identitet i nezavisnost koju malo ko na Zapadu razumije. To je povezano sa osovinom Beograd – Moskva koja izaziva nestabilnost i sukobe širom regiona jer računaju da Srbija može da se pojavi kao regionalni hegemon i da zapadne vlade neće nasilno intervenisati da to spriječe – kaže u razgovoru za Pobjedu viši saradnik Fondacije Jamestown iz Washingtona i stručnjak za Balkan Janusz Bugajski. Ističe da zapadnim vladama treba mnogo bolje objasniti motive, strategije i scenarije destabilizacije koji se dešavaju u Crnoj Gori.

Bugajski objašnjava da su, u ovoj situaciji kada vlast gazi Ustav, vanredni izbori jedini izlaz.

"Prioritet jedan treba da budu vanredni izbori, jer svakoj novoj vladi je potreban novi mandat nakon svih nedavnih manevara za kršenje Ustava. Nisam u potpunosti upoznat sa tačnim procedurama za imenovanje premijera prije raspisivanja izbora, ali predsjednik mora da pokaže da u potpunosti poštuje Ustav zemlje za razliku od prelazne vlade",  zaključuje Bugajski. 

POPULIZAM I NACIONALISTI

Komentarišući rezultate lokalnih izbora u Crnoj Gori, Bugajski kaže da je populizam u porastu i Evropi, jer se hvata za brojne pritužbe građana.

"U slučaju Crne Gore, srpski nacionalisti su se uhvatili za brojne ekonomske i socijalne probleme, kao i za identitet, da bi prikazali predsjednika i DPS kao establišment koji se mora srušiti i manipulišu čak i sa istinskim proevropljanima da bi ga zamijenili. Imaju značajna sredstva, obavještajne podatke i stratešku pomoć Beograda i Moskve", kaže Bugajski.

On objašnjava da Crna Gora ulazi u kritični period duboke borbe za svoj identitet i nezavisnost koju malo ko na Zapadu razumije.

"To je povezano sa osovinom Beograd – Moskva koja izaziva nestabilnost i sukobe širom regiona jer računaju da Srbija može da se pojavi kao regionalni hegemon i da zapadne vlade neće nasilno intervenisati da to spriječe. Zapadnim vladama treba mnogo bolje objasniti motive, strategije i scenarije destabilizacije", kaže Bugajski.

Komentarišući daleko najlošiji izvještaj EK za Crnu Goru, Bugajski kaže da postoje glavni gradovi u EU koji više vole da ne proširuju Uniju i čak će pozdraviti nedostatak napretka Crne Gore tako da ne moraju da donose odluke.

"Građani Crne Gore moraju biti bolje informisani da podrška srpskim nacionalistima i žestokim anti-DPS partijama zapravo onemogućava ulazak zemlje u EU i razvoj njene ekonomije. Srpska dominacija i uticaj Moskve znači povećanje korupcije i siromaštva", zaključuje Bugajski.

NAIVNOST ZAPADA

Na pitanje da li se iza tolerancije koju Zapad pokazuje prema Vučiću krije plan o priznavanju Кosova, kako bi u zamjenu za to Crna Gora i dio Bosne ostali njegova sfera uticaja, Bugajski kaže da ne veruje da Zapad ima takve planove.

"Ali naivno vjeruje da može da ukroti Vučića kao što je to uradio sa Putinom. Vučić nema razloga da prizna Кosovo jer na njega nema dovoljno pritiska iz EU i SAD. Računa da može i jedno i drugo -  zadržati nestabilnost Кosova i proširiti svoj uticaj i eventualnu dominaciju u BiH i CG. EU takođe umiruje Vučića uprkos njegovoj prokremaljskoj politici. Čvrsta politika bi ukinula sve pretpristupne fondove i suspendovala nastojanja Srbije za pristupanje EU ukoliko se vlada ne pridržava evropskog konsenzusa da sankcioniše Moskvu zbog njenog napada na Ukrajinu. Iako je Evropski parlament konačno preuzeo takvu inicijativu, rezultati su i dalje neizvjesni. Srbija postaje centar ruskog biznisa, jer se ne uvode sankcije Moskvi i to funkcioniše bez ikakvih posljedica. Zapadne vlade su, izgleda, nesvjesne rastuće prijetnje i čak podržavaju inicijative kao što je „Otvoreni Balkan“, vjerujući da će to podstaći regionalnu saradnju. U praksi, takve inicijative su osmišljene da podignu regionalnu ulogu Srbije i ekonomski prodor Moskve bez ikakve koristi za obične građane. Zapadne vlade moraju napraviti oštri izbor u suočavanju sa ekspanzionističkim nacionalizmom na Balkanu. Oni mogu da nastave da vjeruju da će radikale pretvoriti u umjerene ili mogu da postave stroge uslove i rokove za izvršenje sporazuma i uskrate bilo kakvu finansijsku i ekonomsku korist ako se ne poštuju. Na kraju krajeva, ne postoji srednji put ", zaključuje Bugajski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...