SDP I SDA ĆE ZAJEDNO BITI U VLASTI U LIVNU: Žrijeb će odlučiti o delegatima, Konaković zove DF zbog Doma naroda?

"Mislim da će SDP i SDA morati biti u poziciji (vlasti, op. a.), a prema tome imamo prostora da razgovaramo o ministarskim pozicijama, predsjedavajućem kantonalne skupštine itd", kaže Jugoslav Brdar.

  • Politika

  • 11. Nov. 2022  11. Nov. 2022

  • 3

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) donijela je početkom mjeseca odluku o rasporedu delegata iz kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Naime, usvojeno je uputstvo o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, te kriteriji i postupci popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Herecegovine, piše Faktor.ba.

Ovo je uslijedilo nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u izbornoj noći 2. oktobra nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i amandmane na Ustav FBiH. Između ostalog, povećan je broj delegata u Parlamentu FBiH i to tako što klubovi konstitutivnih naroda sada broje po 23 umjesto po 17 delegata, dok iz reda ostalih dolazi 11 umjesto sedam delegata.

Iako je s jedne strane jasno kako će Klub Hrvata kontrolisati stranke okupljene oko HDZ-a, za Klub Bošnjaka situacija je neizvjesna i mogla bi zavisiti od žrijebanja.

"Kad se bude glasalo za kandidate i ako se desi da imaju jednak broj glasova, onda se vrši žrijebanje sa kuglicama. Mislim da to radi CIK. Ipak, ne mora značiti da će imati isto, ako SDA u Livnu ima dva i SDP dva, ne znate da li će neko sa jedne ili druge strane glasati za nekog drugog. Oni nominalno imaju dva-dva, ali rezultat može biti 4:0 u korist jednog", pojasnio je Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

No Jugoslav Brdar, predsjednik KO SDP Livno, za Faktor kaže da će se najvjerovatnije ići na žrijebanje.

"Suludo je očekivati da su SDP ili SDA to nekome poklonili. Razgovarali smo sa SDA, nije tajna. Mislim da će SDP i SDA morati biti u poziciji (vlasti, op. a.), a prema tome imamo prostora da razgovaramo o ministarskim pozicijama, predsjedavajućem kantonalne skupštine itd. Ima tu stvari oko kojih se može razgovarati i dogovoriti, ali što se tiče Doma naroda, suludo bi bilo da će tu neko nekome popustiti", pojasnio je on.

Moguće je da će se žrijebanje održati i u Posavskom kantonu gdje SDA ima tri zastupnika u kantonalnoj skupštini kao i stranke Osmorke, jednog iz SDP-a, jednog PDA i jednog iz stranke Neovisni-Nezavisni.

Devet bosanskohercegovačkih stranaka okupljenih u koaliciju ustvrdili su danas da će imati većinu u parlamentima Federacije BiH kao i Bosne i Hercegovine za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou. Dok je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković svojom izjavom indirektno poslao drugačiju poruku. Kako se čini, stranke bloka kojem pripada NiP se zapravo pribojavaju da neće imati većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH, pa bi im DF dobrodošao.

Naime, šef NiP-a je naveo kako su vrata DF-u i Željku Komšiću otvorena za koaliranje sa, sada već "Devetorkom", te da je zbog toga NiP spreman i da se odrekne nekih pozicija.

"Danas, evo, potvrđujem, volio bih da budu tu, da bude što šira bosanskohercegovačka koalicija. Ako to znači odricanje pozicija NiP-a, mi im, evo, dajemo te pozicije, da taj blok bude stabilan, da ljudi osjete pomak kao u Sarajevu. Vrata su otvorena i za druge stranke i za pojedince koji su se tamo pokajali, ali samo nema ucjena", naveo je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...