GLAVNI UREDNIK NEDELJNIKA "NIN" UPOZORAVA: "Zašto kriju prijedlog za rješavanje kosovske krize, nešto tu nije u redu"

Ćulibrk na najavu da predsjednik Vučić neće otići na Svjetsko prvenstvo u Kataru zbog situacije u zemlji, kaže da "očito da ima preča posla".

  • Regija

  • 12. Nov. 2022  12. Nov. 2022

  • 1

Urednik nedjeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je u Novom danu na N1 Srbija da javnost treba da bude upoznata sa prijedlogom za rješenje kosovske krize i da činjenica da se on sakriva govori da "nešto nije u redu".

Ocjenjuje da bi prijedlog morao da se objavi, a potom da u donošenju odluke učestvuju svi relevantni politički faktori u zemlji.

"Da se napravi unutrašnji dijalog, ali pravi, a ne fingirani, kao prije pet, šest godina, i da se zauzme stav, šta može, a šta ne može. Ovako svako ima svoje mišljenje, a iznosi ga na osnovu sopstvenog uvjerenja", istakao je Ćulibrk.

Ćulibrk na najavu da predsjednik Vučić neće otići na Svjetsko prvenstvo u Kataru zbog situacije u zemlji, kaže da "očito da ima preča posla".

"Ne vjerujem ni da je ranije imao planove da ide u Pariz da se vidi sa Makronom. Čini mi se da je to direktna posljedica francusko-njemačkog prijedloga o kome svi pričaju, a koji niko nije zavnično vidio, osim medija koji su to prenijeli… Kada sam vidIo to, mene još više kopka da su naši političari odgovorili na taj prijedlog, a da nam prijedlog nisu ni predočili, a još manje šta su odgovorili. Zašto kriju to od nas? Šta je problem", zapitao je Ćulibrk.

Dodaje da smo samo od zvaničnika čuli da je to neprihvatljivo, a da mu dio koji se pojavio u medijima djeluje kao "naučna fantastika".

"Sve se svodi na to da i Kosovo i Srbija priznaju teritorijalni integritet druge strane. Kako je to moguće? Srbiji u Ustavu piše da je Kosovo dio Srbije. Ako Kosovo treba da prizna teritorijalni integritet Srbije, onda priznaje da je i Kosovo njen dio. Ako Srbija priznaje teritorijalni integritet Kosova, onda priznaje da nije njen dio, i gazi sopstveni Ustav", ukazuje Ćulibrk.

Podsjeća da je stav međunarodne zajednice da se ni sada ne traži od Srbije da prizna Kosovo, ali se traži da prizna teritorijalni integritet, i pita kakva je razlika.

"Ako priznate Kosovu teritorijalni integritet, onda priznajete da nije dio Srbije", naglašava Ćulibrk.

Podsjeća da je Briselskim sporazumom predviđeno da i ukoliko dvije zemlje odvojeno idu na putu ka EU, u evropsku zajednicu naroda će biti primljene samo suverene zemlje. Otkriva da u novom broju NIN-a profesor Vladimir Medović objašnjava sadašnju situaciju u vezi sa prijedlogom za rješavanje krize na Kosovu.

"Da li su ti ljudi koji su sve to potpisivali prije devet godina znali šta nas čeka na kraju tog puta, pa su htjeli da nas poštede da se ne nerviramo devet godina, ili ako ne znaju, neka sjednu i neka pročitaju ono što su potpisali. Zato bih ja volio da vidim taj dokument, i da vidimo te odgovore, jer ništa od toga ne znamo", istakao je gost N1.

Ocjenjuje da u Srbiji ne postoji politička partija koja je spremna da prizna nezavisnost Kosova i pita se kako će se sve realizovati.

"Sada se sve svodi na to: ‘Hajde, pravimo se da nismo vidjeli, majke mi’! To je isto kao kada vam je neprijatno kada vas odžepare u autobusu, a znate da u novčaniku nemate para. Pa vas sramota što je lopov krao, a neće imati nikakvu korist od toga. E sad, ovdje vas je sramota ako neko skapira da ste šibicarili narod", opisuje Ćulibrk.

Osvrće se na politiku vlasti koja je dugo obećavala da "nema predaje Kosova", i napominje da sada "taj narativ dugo neće moći da se promijeni".

On je parafrazirao predsjednika Pokreta Srce Zdravka Ponoša koji je u tekstu u NIN-u napisao da je "loveći dronove došlo do odrona Vučićeve kosovske politike", i naglašava da je u tome suština.

"Mi smo došli do kraja jednog puta, i ne znamo dali je to zadnja stanica ili je iza toga provalija", zaključio je Ćulibrk.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...