VISOK JE 246 CENTIMETARA, TEŽAK 140 KILOGRAMA I IMA NAJVEĆE STOPALO NA SVIJETU: Džin iz Irana koji je Bosni i Hercegovini nanio poraz

Iranu je ovo osmo zlato, dok Bosna i Hercegovina ima tri, uz tri srebra i jednu bronzu. Bosna i Hercegovina je rekordnih deset puta bila prvak Evrope.

  • Sport

  • 12. Nov. 2022  12. Nov. 2022

  • 0

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci poražena je od Irana rezultatom 3:0 (26:24, 32:30, 25:12) u finalu Svjetskog prvenstva odigranog na Ilidži u Sarajevu.

Ovo su dvije najdominantnije snage u sportu, koje su međusobno igrale u četiri od posljednjih pet finala svjetskog prvenstva.

Iranu je ovo osmo zlato, dok Bosna i Hercegovina ima tri, uz tri srebra i jednu bronzu. Bosna i Hercegovina je rekordnih deset puta bila prvak Evrope. Međutim, protiv Iranaca to nije išlo, a glavni krivac za poraz BiH je iranski gigant Morteza Mehrzad, najdominantniji igrač u historiji ove igre.

Mehrzad ima 35 godina i sa visinom od 246 centimetara trenutno je drugi najviši čovjek na svijetu, odmah iza turskog Sultana Kesena (251 cm). Težak je oko 140 kilograma, a ima najveće stopalo na svijetu, dugačko 39 centimetara.

Dijagnostikovana mu je akromegalija kao tinejdžeru. To je hormonalni poremećaj koji uzrokuje da njegovi udovi i lice brzo rastu. Kao tinejdžer doživio je saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijedio desnu nogu koja više ne raste i 15 centimetara je kraća od lijeve.

On navodi da je kao posljedica svih ovih problema pao u duboku depresiju, a izlaz je našao upravo u ovom sportu. Zapazio ga je iranski trener i učinio ga jednim od najboljih paraolimpijaca u historiji timskih sportova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...