PIŠI PROPALO: Dua Lipa negirala da će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru...

Kontroverze su okružile nadolazeći nogometni turnir s odnosom Katara prema radnicima migrantima, a po svjetlima reflektora je i kriminalizacija istospolnih veza.

  • Kultura

  • 14. Nov. 2022  

  • 0

Dua Lipa demantirala je napise da će nastupiti na ceremoniji otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

Ova 27-godišnja pjevačica s vrha top liste, rođena u Londonu čiji su roditelji s Kosova, rekla je da će pjevati u toj zemlji samo ako poboljša svoj položaj u pogledu ljudskih prava.

Kontroverze su okružile nadolazeći nogometni turnir s odnosom Katara prema radnicima migrantima, a po svjetlima reflektora je i kriminalizacija istospolnih veza. Tretman LGBTQ+ zajednice u Kataru bio je razlog za zabrinutost za pristalice koji se nadaju putovanju u zemlju kako bi bodrili svoje ekipe.

Nakon izvještaja koji su je povezivali s događajem, Lipa je podijelila izjavu na Instagramu, napisavši: “Trenutno se puno nagađa da ću nastupiti na ceremoniji otvaranja Svjetskog kupa u Kataru. Neću nastupati niti sam ikada bila uključena u bilo kakve pregovore oko nastupa.

"Bodrit ću Englesku izdaleka i radujem se posjetu Kataru kada ispuni sva obećanja o ljudskim pravima koja je dala kada je dobila pravo domaćinstva Svjetskog prvenstva." Zvijezda BTS-a Jung Kook jedini je službeno potvrđen nastup za ceremoniju otvaranja, koja će se održati na stadionu Al Bayt 20. novembra. Američki reper Diplo, DJ Calvin Harris i jamajčanski pjevač Sean Paul također će nastupiti na Fifa Fan festivalu koji će trajati 29 dana turnira.

Lipa nije prvi muzičar koji izbjegava koncerte u Kataru. Kao što smo već pisali i Sir Rod Stewart otkrio da je prošle godine odbio više od milion američkih dolara da svira u toj zemlji. Rekao je britanskim novinama Sunday Times: “Odbio sam to. Nije u redu ići. I Iranci bi također trebali biti izbačeni jer isporučuju oružje Rusiji.”

Kako navode mediji, David Beckham je navodno plaćen 10 miliona funti da bude ambasador događaja, a žestoko je kritiziran jer je prihvatio novac, s obzirom na to da se na njega prije gledalo kao na saveznika LGBTQ+ zajednice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...