PRAVA SAPUNICA U SRBIJI: Žena koja je nakon suprugove smrti podnijela zahtjev za porodičnu penziju ostala u šoku kada je saznala da je ljubavnica bila brža

Udovica je podnijela zahtjev za obiteljsku mirovinu dva mjeseca nakon smrti supruga jer s njim ima dvoje maloljetne djece. Rješenje o mirovini još nije dobila, ali je zato čula da tu mirovinu konzumira pokojnikova ljubavnica. U Fondu objašnjavaju da supruga ne može osporiti ljubavnici pravo na obiteljsku mirovinu, ako ona ispunjava zakonske uvjete.

  • Sex i grad

  • 14. Nov. 2022  

  • 2

Prava sapunica nastala je nakon što je udovica iz Beograda podnijela zahtjev za obiteljskom mirovinom. Naime, nakon toga su joj iz Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje poručili da se takva mirovina već isplaćuje. Ali kome?
Pa suprugovoj ljubavnici! Nakon što je saznala za njegovu smrt izborila se i za mirovinu, jer je s njim imala dijete koje je on zakonski priznao, piše beogradski Kurir.

Udovica je podnijela zahtjev za obiteljsku mirovinu dva mjeseca nakon smrti supruga jer s njim ima dvoje maloljetne djece. Rješenje o mirovini još nije dobila, ali je zato čula da tu mirovinu konzumira pokojnikova ljubavnica. U Fondu objašnjavaju da supruga ne može osporiti ljubavnici pravo na obiteljsku mirovinu, ako ona ispunjava zakonske uvjete.

– Pravo na obiteljsku mirovinu pored supruge ima i izvanbračna partnerica ako je zajednica trajala najmanje tri godine ili ako s pokojnikom ima zajedničko dijete. Postojanje izvanbračne zajednice se utvrđuje u izvanparničnom postupku koji se pokreće na zahtjev izvanbračnog partnera i uz zahtjev za mirovinu se podnosi pravomoćna sudska odluka kojom je utvrđeno postojanje ove zajednice, objašnjavaju iz Fonda za  Kurir.

I dok će kod nas izvanbračni partneri imati pravo na mirovinu tek od 1. siječnja, u Srbiji po zakonu pravo na obiteljsku mirovinu pripada supružnicima i izvanbračnim partnerima te djeci rođenoj u braku ili izvanbračno.

Odvjetnik Vladan Jevtić kaže:

– Dijete iz izvanbračnog odnosa preko svog zakonitog zastupnika majke moglo je teoretski započeti i završiti ostavinski postupak na osnovi izvoda iz matične knjige rođenih djeteta i osmrtnice oca, a da ne prijavi cjelokupnu imovinu i sve nasljednike. Međutim, u nasljednom pravu važi strogo pravilo da svu kasnije pronađenu imovinu ili nasljedno pravo poput mirovine, zakonski nasljednici mogu tražiti naknadno, u bilo kojem trenutku. To znači da oni koji nisu sudjelovali u ostavinskom postupku iz bilo kojih razloga mogu tražiti dopunu i pravednu raspodjelu imovine i prava, rekao je odvjetnik.

Ako udovica zatraži dopunu ostavinskog rješenja, moći će dobiti obiteljsku mirovinu samo ako je nezaposlena i starija od 53 godine. Ako sud presudi u njenu korist mogla bi petinu od ukupnog iznosa suprugove mirovine prije njegove smrti. Naime, u tom bi slučaju mirovinu dobivala ona, njeno dvoje maloljetne djece te ljubavnica i njeno dijete koje je pokojnik priznao, piše Kurir.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...