DIREKTOR IFIMES-a ZIJAD BEĆIROVIĆ: "Da je u Predsjedništvu neko iz HDZ-a Schmidt bi prisustvovao današnjoj inauguraciji" (VIDEO)

Danas je održana konstituirajuća sjednica novog saziva Predsjedništva BiH. Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović položili su zakletvu, čime su inaugurisani kao novi članovi Predsjedništva.

  • Mini market

  • 16. Nov. 2022  16. Nov. 2022

  • 5

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, rekao je da novi članovi Predsjedništva moraju raditi u interesu svih građana.

"Željko Komšić je to do sad dokazao, on je radio u interesu svih građana. Bećirović će voditi državotvornu politiku, ali treba dati šansu i Cvijanovićevoj da se dokaže. Obavljala je različite funkcije, zna pravila i manire u međunarodnim odnosima i ko to ne poštuje, biće diskriminiran iz tih međunarondih krugova. Ona to dobro zna, jer ima sankcije od UK", naveo je Bećirović.

Vjeruje kako će njeno multietničko porijeklo biti naznaka da bi trebala raditi u interesu svih njenih građana.

"Nadam se da će u ovom kolektivnom organu voditi politiku koja će bit u interesu svih građana. Treba dati šansu da se pokažu, Komšić je veteran politike u Predsjedništvu i najzaslužniji je za korake BiH ka članstvu u NATO", mišljenja je.

Ističe kako je važna atmosfera u Predsjedništvu, imajući u vidu da je upravo Predsjedništvo i diktira.

"Retorika koja je prisutna je važna iz razloga što negativna retorika stvara slabu atmosferu u društvu. Atmosfera zajedništva je nužno potrebna za sve zemlje koje teže ka napretku. Ključno za svaku zemlju jeste da razvija demokratiju", pojasnio je.

Kada je riječ o nedolasku visokog predstavnika na današnju inauguraciju, Bećirović smatra da bi došao samo pod jednim uslovom.

"Da je u Predsjedništvu neko iz reda HDZ-a za što se on bori, sigurno bi došao. To je dio tih dogovora i to je razlog zašto se on danas nije pojavio. Svojom politikom je doveo u nezgodan položaj Njemačku, jer zbog njegovih poteza, ali i ranijih poteza Merkelove, kako u BiH tako i u regiji, njemačkoj politici prijeti debakl", poručio je Bećirović za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...