SANEL KAJAN, ZASTUPNIK U PARLAMENTU FBiH ZA „SB“: „Zar je normalno doći u bilo koju javnu instituciju u Mostaru i da vas iznad šaltera dočeka raspelo i grb tzv. „HERCEG-BOSNE“

"Često volim reći da u Mostaru možemo jesti stolno grožđe, igrati stolni tenis, gledati na stolni sat, koristiti stolni cirkular – ali ne i prihvatiti da Mostar bude ičiji stolni grad!“, kaže Kajan.

  • Politika

  • 17. Nov. 2022  17. Nov. 2022

  • 19

„Za desetak godina, moglo bi se desiti da mlade generacije ne znaju o danu kada je HVO mučki srušio Stari most, uz sav teror koji je provodio nad stanovnicima slobodnog dijela Mostara“, kaže za „Slobodnu Bosnu“ Sanel Kajan bivši novinar i zastupnik u Parlamentu FBiH.

Godišnjica rušenja Starog mosta 9. novembra se nije zvanično obilježila u Mostaru. Kao i svake godine do sada  Klub skakača u vodu Mostari su izveli simboličan skok bez aplauza u 10 sati i 16 minuta, a mostarski osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti organizovali su manifestaciju pod nazivom “Oda Starom mostu”. Program osmišljen kao istorijski čas upriličen je Narodnom pozorištu Mostar.

Naš sagovornik je na to ukazivao dan prije 29. godišnjice u kojoj su pripadnici HVO tog devetog novembra 1993. godine srušili Stari most.

Devetog novembra 1993. u 10:16 HVO je srušio Stari most

„I dan prije. I dan poslije. I mnogo ranije. I godinama o tome govorim. Sramota je da Gradska uprava Mostara sve ove godine službeno ne obilježava ovaj dan. Nepojmljivo je da gradonačelnici iz HDZ-a, i ovaj trenutni, i oni prije njega – ne obilježavaju rušenje Starog mosta. Ne govore o tome. Ne prisustvuju događajima organiziranim tim povodom. Valjda, naivno misle da će, ako šute i ignorišu 9. novembar, sve pasti u zaborav. Ipak, ima nas koji jasno i glasno o tome progovaramo. Moramo to činiti još jače, jer u protivnom, za desetak godina, zaista bi se moglo desiti da mlade generacije ne znaju o danu kada je HVO mučki srušio Stari most, uz sav teror koji je provodio nad stanovnicima slobodnog dijela Mostara“, kaže Kajan, te dodaje:

„Ugasili su mostarske medije (Radio Mostar i Televiziju Mostar) misleći da će ušutkati glas istine. Ipak, iako su uništili medije, ostali smo mi koji smo tu radili, ali i oni koji nemaju strah otvoreno i jasno reći: „9. novembra 1993. u 10:16 HVO je srušio Stari most, prethodno ga danima bjesomučno granatirajući s nekoliko lokacija iznad Mostara!“ Koliko je situacija nevjerovatna govori i činjenica da nam poklonici UZP-a, u svom šovinističko-nacističkom ludilu, ne prezaju ni od čega. Tako nam govore da ne vjerujemo vlastitim očima i onom što smo proživjeli i preživjeli, nego pokušavaju kao dokaz o tome da je Armija BiH srušila Stari most poturiti kompjuterski "dokument“ iz 1993. godine. Sve sa „djelovodnim brojem“, i uz potpis "zapovjednika". Što je prilično jadno. Čak i za UZP!“

alt

(Foto: Arhiv)

Bar se znaju nalogodavci i počinioci zločina nad nevesinjskim Bošnjacima

Institut za nestale osobe BiH ovih dana je započeo pretragu jezera u rudniku Vihovići u Mostaru, pod sumnjom da se u njemu nalazi masovna grobnica poginulih u proteklom ratu u BiH. Direktor Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović ističe kako bi prema njihovim operativnim saznanjima moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u vještačko jezero u Vihovićima.

„Kao zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine istrajat ću na tome da se otkriju masovne grobnice, o kojima zlotvori šute! Jedna od njih je i mostarski kop Vihović“,dakle kako je moguće da se toliko godina šuti o ovom zlu koje je počinjeno 1993. godine?

„Ne šuti se! Samo nas nisu htjeli/željeli čuti. Sam sam, kao novinar, uradio bar 10 tema o ovom. I često upozoravao da moramo pronaći naše sugrađane, koji se vode kao nestali.  Ne samo kop Vihovići. Tu je još nekoliko lokacija za koje se sumnja da su bojovnici HVO-a u njih bacili stanovnike Mostara, nakon što su ih mučki ubili. Među njima je i nekoliko branilaca Mostara i Bosne i Hercegovine, pripadnika Armije RBiH iz zgrade Vranica. Među njima je i otac Elvire Stojić  (https://youtu.be/jgTPguV47nw ). To je pitanje 23-e djece iz Nevesinja, i  stotina ubijenih Bošnjaka iz  općine Nevesinje, gdje postoje svjedoci i materijalni dokaze, ali tijela ubijenih su premještena iz primarne u sekundarnu grobnicu i još traje potraga za njima. No, bar se znaju nalogodavci i počinioci zločina nad nevesinjskim Bošnjacima. Neki od njih su i uhapšeni. Uhapšeni su Zdravko Kandić, nekadašnji komandant Petog bataljona Nevesinjske brigade VRS, Dragan Đurđić, nekadašnji zamjenik komandanta Petog bataljona Nevesinjske brigade, bivši pripadnici VRS Dragan Ivanišević, Goran Došlo i Milan Trifković te bivši rezervni milicioneri Siniša i Mladen Kandić i Dragoslav Aćimović.

A, mostarski krvnici, bar neki od njih, još uvijek šetaju ulicama Mostara i smiju se u lice članovima porodica svojih žrtava“, ističe Kajan.

On naglašava da sada kada je u Parlamentu Federacije BiH, sigurno će jasno i glasno pitati gdje su ubijeni građani BiH.

„No, sada kada sam u Parlamentu Federacije BiH, sigurno ću jasno i glasno pitati gdje su naši najmiliji? Zahtijevati odgovore, rješenja… I sam iz svoje porodice imam članove za kojima još tragamo“, dodao je.

Nije samo Boška Ćavar stala uz HDZ-ovce

Gradsko vijeće Grada Mostara se izjašnjavalo o Odluci o isticanju obilježja na i unutar objekata Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima koji su u većinskom vlasništvu Grada Mostara. Odlukom se definiralo da u javnim objektima mogu biti isključivo simboli BiH, FBiH, HNK i Grada Mostara. Odluka nije usvojena. Čak se i Kajanu spočitavalo, konkretno Boška Ćavar da je uticao na Našu stranku čija je ona članica bila. U međuvremenu Ćavar je dala ostavku.

alt

„A šta reći o „gospođi suzdržanoj“?! Znate li da je ponijela takav nadimak u Mostaru.  No, nije samo Boška Ćavar stala uz HDZ-ovce i oborila odluku o isticanju državnim i gradskih obilježja, umjesto cijelog crkvenog kolorita kojeg sada imamo. Uz zastave tzv „HRHB“ naravno. To isto je učinio i SNSD-ovac Velibor Milivojević, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara. Prosto je neshvatljivo da je neko zdravorazuman protiv isticanja isključivo službenih državnih i gradskih obilježja u javnim ustanovama u Mostaru. Danas je ta slika takva da u obrazovnim javnim ustanovama u zapadnim gradskim kvartovima imate istaknute grbove tzv „HRHB“, po hodnicima, kancelarijama i učionicama raspela, križeve, slike svetaca... Obilježja Mostara i države Bosne i Hercegovine ni u naznakama! Zar je normalno doći u bilo koju javnu instituciju i tu vas, iznad šaltera dočeka raspelo i grb tzv „HRHB“?!  To je slika Mostara posljednih 30 godina. I ona, zarad naše djece, zarad novih naraštaja, mora biti mijenjana, ako želimo Mostar grad za sve njegove stanovnike. Često volim reći da u Mostaru možemo jesti stolno grožđe, igrati stolni tenis, gledati na stolni sat, koristiti stolni cirkular – ali ne i prihvatiti da Mostar bude ičiji stolni grad!“, kaže Kajan.

Mostar daleko od „grada koji treba biti primjer“

Pozitivan primjer je bila odluka Gradskog vijeća Mostar o promijeni naziva šest ulica koja je usvojena u julu ove godine. Iz Jevrejske općine Mostar naveli su tada kako je Mostar danas dao primjer svim gradovima u Bosni i Hercegovini. Četiri mjeseca kasnije, sporne table s imenima fašista i ustaša (Jure Francetića, Vokića i Lorkovića, Đure Spuževića, Mile Budaka, Ive Zelenike) još nisu zamijenjene.

Naš sagovornik kaže da se radi o pitanju na koje odgovor nemaju ni gradonačelnik Mostara, ni predsjednik Gradskog vijeća, iako su se na sva zvona hvalili kako su „protjerali ustaške ulice iz Mostara“!

„Koliko je Komisija Gradskog vijeća Mostara traljavo obavila svoj posao, a potom i cijelo Gradsko vijeće, govori činjenica da je Mostar još daleko od „grada koji treba biti primjer“ i koji se, eto, oslobodio naziva ulica datim po nacistima, fašistima i ustašama.

Šta je s ulicom Vjekoslava Vrančića u Mostaru?! Sam Hitler je ovog NDH zločinca odlikovao zbog njegovih monstruoznih nedjela. Eno mu ulice na Panjevini u Mostaru.

alt

Šta je s ulicom škripara Ante i Nikole Marića, također ustaša?! Eno im ulice i dalje, u naselju Cim.

Bruno Bušić - jedan od vođa ustaškog pokreta u emigraciji, pristalica obnove Nezavisne Države Hrvatske. Eno mu ulice u Mostaru, i zgrada MUP-a je na toj adresi! Da nabrajam dalje?“, konstatuje Kajan.

alt

On objašnjava da je sramota ovako mazati oči javnosti Mostara i međunarodnoj zajednici, predstavljajući da "u Mostaru više ne postoje ulice koje nose imena ustaša". 

„Gradonačelnik, Gradsko vijeće Mostara, njegov predsjednik, većina vijećnika ne bi smjeli lagati javnost Mostara, ali i međunarodnu zajednicu! Imena ulica nazvanim po ustašama, nacistima i fašistima i dalje su u našem gradu! Naša historija je kompleksna i uvijek su isti ljudi nekom heroji, a nekom izdajnici. Mostar je primjer za to. Na jednoj strani grada ulice nose nazive iz doba SFRJ, na drugoj iz vremena "HRHB". Neutralno obilježavanje ulica i trgova će nam svima donijeti bolje sutra. Za našu djecu i mlade generacije“, kazao je on.

Ni traga najavljenim radovima na obnovi Partizanskog groblja u Mostaru

Vandali su uništili oko 700 ploča na Partizanskom groblju u Mostaru prije pet mjeseci. Jedino se Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar osvrće na ovaj problem. Pitali smo Kajana da li ima  informaciju dokle se stiglo s otkrivanjem počinitelja uništavanja ovog jednog od najvećih antifašističkih spomenika na Balkanu?

Naš sagovornik kaže da prati cijelu situaciju oko Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

alt

(Foto: AA)

„I nakon njegovog posljednjeg devastiranja javno sma se oglasio. Kao i svaki put ranije. Sve je zakazalo! Dakako, MUP prvenstveno. „Istraga je u tijeku“ – već evo 30 godina, od kako su počela prva skrnavljenja mostarskog Partizanskog groblja. Oni koji to rade učili su kako su ti partizani „pobili njihove časne djedove“. Kako su uništili „voljenu NDH“. Zaslijepljeni svojom mržnjom ne ostavljaju ni nadgrobne spomenike“, kaže on, te ističe:

„Pošto Gradsko vijeće Mostara nema snage da pita gradonačelnika šta se desilo s njegovim najavama od početka ove godine, a vezano uz Partizansko groblje - ja ću.

alt

Gradonačelnik Kordić, gostujući u programu Televizije Bosne i Hercegovine, u januaru ove godine, a pitan za Partizansko groblje, kazao je:  (https://www.facebook.com/sanel.kajan.mostar/videos/479499694130628  )

"Projekt idejnog rješenja je već gotov. Prezentirano je britanskoj ambasadi, prezentirano je i udrugama i javnosti, napravili smo jednu mini javnu raspravu. Svi su zadovoljni rješenjem. Mislim da ćemo negdje u trećem mjesecu početi s konkretnim aktivnostima, čišćenju i pospremanju cijelog tog dijela, i očekujem do kraja ljeta da ćemo imati to područje za građane grada Mostara u punoj funkciji."

Mart je odavno prošao. Pa april, maj, juni, juli, august, septembar... Ode ljeto. Dođe jesen. Duboko smo zagazili i u novembar. A ni traga najavljenim radovima na obnovi Partizanskog groblja u Mostaru.

Pozivam gradonačelnika, kad već gradski vijećnici neće, da javnosti objasnite zašto ih je obmanuo?!

Postavlja se ovdje još jedno važno pitanje. Sve i da Partizansko groblje bude obnovljeno, ko će ga sačuvati?! Ko će spriječiti bandite da ponovo uništavaju?! Sjetimo se da je kompleks već obnavljan. Silni novci su utrošeni... I?! Za mjesec dana sve ono što je popravljeno je porazbijano.

Velika odgovornost ovdje je na MUP-u, te na vlastima Mostara, ali i višim nivoima“, zaključio je zastupnik Kajan.

(Razgovarala: Sanela GOJAK)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...