KNJIŽEVNIK MILORAD POPOVIĆ: "Poslanici većine neće odustati, imaju zadatak iz beogradskih i moskovskih štabova"

"Ova vlada niti ima zadatak, niti želju da Crna Gora uđe u EU", kazao je Popović.

  • Regija

  • 21. Nov. 2022  21. Nov. 2022

  • 0

Ne treba biti pravnik, niti vidovit da se očekuje da se Venecijanska komisija, kao tijelo kompetentnih evropskih pravnika, neće saglasiti sa tim da ustavni zakon može mijenjati svaka trenutna većina, jer bi to značilo dezavuisanje ustavnog poretka i uvođenje zemlje u potpuno bezakonje i haos – kazao je za Pobjedu publicista Milorad Popović, ističući da očekuje da će parlamentarna većina ponovo izglasati izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, iako VK dostavi negativno mišljenje o tom aktu.

"Mislim da oni neće odustati, jer sama činjenica da su donijeli takav akt govori da je njihova namjera da svim sredstvima, kako je govorio Milošević, ustavnim i neustavnim, zakonskim i nezakonskim, mijenjaju politički i nacionalni karakter Crne Gore prema zadatku koji su dobili iz beogradskih i moskovski štabova", kazao je Popović.

Istakao je da ,,ono što oni rade u Skupštini, to rade na drugi način na izborima u Šavniku“.

"Već petu sedmicu se ne može izabrati vlast, jer po njihovim procjenama nemaju većinu birača. Imate klasičan fašistički metod nasilja kakve su praktikovale Musolinijeve skvade 20-ih godina koje su tukle na izborima svoju konkurenciju prije nego su uveli diktaturu", kazao je Popović.

"Nakon što su preuzeli sve institucije, istakao je, dezavuisali ključne vrijednosti na kojima je obnovljena Crna Gora 2006, prije svega mislim na građanski i multikulturni karakter društva, ljudska prava i evroatlantsko opredjeljenja, sad žele prema agendi koju su dobili da uvedu jednu vrstu diktature kako bi što lakše mogli da završe ostatak posla koji im je zadat. To je dokrajčivanje ekonomske samostalnosti Crne Gore, preko prodaje Luke Bar, Aerodroma, EPCG, što prije omogućavanje popisa stanovništva na koji misle svim sredstvima, falsifikatima, nasiljem i ucjenom da promijene nacionalnu strukturu u Crnoj Gori, kako bi mogli promijeniti Ustav. A sljedeći potez im je organizovanje referenduma da Crna Gora izađe iz NATO-a",  kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, to je mapa puta i cilj zbog kojeg je promijenjena vlast 30. avgusta 2020. godine.

"Zato im ne odgovaraju izbori. Zbog ukupne spoljnopolitičke situacije koja im ne ide naruku, jer rat u Ukrajini umnogome je stavio u fokus srpsko-ruske odnose, i oni žele da na svaki način što prije od Crne Gore de facto i de jure naprave balkansku Bjelorusiju", kazao je Popović.

Istakao je da sve što se dešava u protekle dvije godine ,,govori da njima nije cilj da se ubrzaju evropske integracije, zbog toga što je Crna Gora ispred Srbije u tom procesu“. Popović je kazao da nije cilj Beograda da uđe u EU, a samim tim Beograd, kako je rekao, želi da potpuno vrati Crnu Goru pod svoju kontrolu na način vjerovatno cijeneći ovaj rusko-bjeloruski model stvaranja neke konfederacije.

"Ova vlada niti ima zadatak, niti želju da Crna Gora uđe u EU", kazao je Popović.

Ocijenio je da je, u tom pogledu, opozicija previše pasivna i previše u defanzivi. Kazao je da događaji u Crnoj Gori nisu nalik nijednoj drugoj zemlji u Evropi, čak ni BiH.

"Čak BiH ima neki unutrašnji balans, sa stranim protektorom, a Crna Gora je danas u situaciji da najbrojnija nacija su građani drugog reda. To nije poznato u modernoj istoriji Evrope", dodao je Popović, navodeći da u Crnoj Gori postoji ,,diskriminacija i Crnogoraca i ostalih ′nesrba′ koji ne žele da paktiraju sa ovim režimom“.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obratio se 9. novembra Venecijanskoj komisiji i zatražio da to tijelo dâ hitno mišljenje na Zakon o predsjedniku, koji je vratio Skupštini Crne Gore na ponovno odlučivanje. U obraćanju VK ukazano je, između ostalog, da bi posljedica mogućeg ponovnog izglasavanja spornog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore i njegovog stupanja na snagu u vrlo kratkom roku, mogla biti urušavanje ustavnog poretka države i univerzalnih pravnih vrijednosti.

Iz poslaničkih klubova većine najavljeno je da će i drugi put glasati za izmjene Zakona o predsjedniku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...