PLJUŠTE REAKCIJE NA SPORAZUM LIDERA OSMORKE I HDZ-a: "Da sam Dodik, potpisao bih ovo koliko danas!"

Dokument sadrži smjernice, načela i ciljeve programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. -2026. godine.

  • Mini market

  • 21. Nov. 2022  21. Nov. 2022

  • 9

U prostorijama Socijaldemokratske partije BiH danas je održan sastanak lidera stranaka koji čine Osmorku. Na sastanku je finaliziran Sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat, kojeg možete pročitati na OVOM LINKU

Kako su naveli iz Osmorke, sporazum predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće koalicije sa drugim strankama.

Dokument sadrži smjernice, načela i ciljeve programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. -2026. godine.

Na osnovu preliminarnih dogovora u petak, 25. novembra, u Parlamentu BiH sporazum će potpisati u ime Osmorke Nermin Nikšić i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

U međuvremenu stižu prve reakcije na navedeni sporazum. Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Vahidin Preljević kritički se osvrnuo na prvi pasus sporazuma u članu o Euroatlanskim integracijama i poručio da bi se mogao dopasti i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

"Po ovome sporazumu trebamo se iznova dogovarati o vanjskopolitičkoj strategiji koju već imamo. Pod revizijom vanjskopolitičkih stajališta misli se valjda na zvaničan bh. stav o Ukrajini. Da sam Dodik, potpisao bih ovo koliko danas", poručio je profesor Preljević. 

Podsjećamo, lideri HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik u više navrata izrazili su ogorčenje i nezadovoljstvo djelovanjem ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i djelovanjem ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja

Dodik je čak najavljivao i pokretanje inicijative za smjenu ministrice Turković, dok je lider Čović optuživao da "ne predstavlja BiH nego svoje obiteljske stavove".

Na tekst sporazuma reagovao je i Reuf Bajrović, predsjednik Američko-europske inicijative. On je u tekstu sporazuma primjetio upotrebu natuknice ugroza koja ima rusko jezičko porijeklo (угроза), čiju upotrebu ne preporučuju ni hrvatski lingvisti i daju prednosti riječi prijetnja

"Ovo im je Čović diktirao?", sarkastično je poručio Bajrović. 

Na upotrebu natuknice ugroza osvrnuo se i Haris Imamović, savjetnik bivšeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ali i komentarisao sam sporazum.  

"Dritan je potpisao Ugovor koji je napisao Amfilohije, a Osmorka sporazum koji je napisao Alojzije Stepinac", poručio je sarkastično Imamović.

(SB)

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...