RADA TRAJKOVIĆ OPTUŽUJE PREDSJEDNIKA SRBIJE: „Vučić je Briselskim sporazumom potpisao unutrašnju nezavisnost Kosova…“

Navela je i da se Srbija sve više “zarobljava” sa pro-ruskom strategijom, i da se radi “najklasičnija ruska propaganda”.

  • Regija

  • 22. Nov. 2022  

  • 1

Predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković kazala je nakon propalih pregovora Aleksandra Vučića i Albina Kurtija u Briselu da Srbi sa sjevera Kosova ne znaju šta će se sa njima događati.

“Oni koji su napravili situaciju da zbog tablica dođemo u ovu poziciju, razvoj situacije govori da nisu imali ni strategiju ni plan”, rekla je Trajković u emisiji Newsnight na N1.

Predsjednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović kaže da već godinama postoji trend da obje strane gase neku akutnu situaciju, i da se iz jedne krize ide u drugu, a sistemskog rješenja nema.

“Imamo jedno stanje bezvlašća koje može da se pretvori u nešto mnogo gore”, rekao je on i ocijenio da su Srbi na sjeveru taoci Srpske liste.

Kazao je da sutra može doći do situacije u kojoj albanski policajac zaustavi Srbina sa KM tablicama i da to izazove incident.

Govoreći o napuštanju kosovskih institucija, Rada Trajković kaže da je bio “samoubilački potez” ostaviti narod bez legalnih i legitimnih ljudi pod oružjem koji su mogli da im pomognu, misleći na Srbe u policiji Kosova.

Priče o podjeli teritorije Kosova prokomentarisala je rekavši da toga neće biti, jer je NATO na cijeloj teritoriji.

Navela je i da se Srbija sve više “zarobljava” sa pro-ruskom strategijom, i da se radi “najklasičnija ruska propaganda”.

Dodaje i da je Aleksandar Vučić Briselskim sporazumom “potpisao unutrašnju nezavisnost Kosova” – da se, kako je rekla, stvara vojska Kosova, samo da ne ide na sjever, i da se integrišu policija i pravosuđe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...