GORUĆE PITANJE U KANTONU SARAJEVO: Katica najavio novu mjeru MUP-a KS

Ekspertni tim predložio je MUP-u Kantona Sarajevo – Upravi policije, da omoguće policijskim službenicima elektronski pristup kaznenoj evidenciji Uprave policije MUP-a KS.

  • Društvo

  • 26. Apr. 2024  

  • 0

Ekspertni tim za prevenciju kriminaliteta i ostalih sigurnosnih rizika u Kantonu Sarajevo nastavio je intenzivan rad na rješavanju pitanja povratnika u činjenju krivičnih djela, identifikujući ga kao jedno od gorućih pitanja za sigurnost građana u Kantonu Sarajevo. 

Nakon podnošenja inicijative Federalnom ministarstvu pravde za donošenje Zakona o probaciji FBiH, Ekspertni tim kojim predsjedava Elmedin Muratbegović, predložio je mjeru kojom će policija brže i efikasnije djelovati na ulici, prilikom zaustavljanja i legitimisanja osoba, saopšteno je iz MUP-a KS.

Ekspertni tim predložio je MUP-u Kantona Sarajevo – Upravi policije, da omoguće policijskim službenicima elektronski pristup kaznenoj evidenciji Uprave policije MUP-a KS. Na ovaj način, svaka osoba koja bude legitimisana biće istovremeno provjerena i kroz kaznenu evidenciju, te će policija moći efikasnije djelovati ukoliko je osoba povratnik u vršenju krivičnog djela. Do sada se provjera nije mogla raditi elektronskim pristupom bazi, zbog čega je često izostajala brza reakcija protiv recidivista, tj. povratnika u vršenju krivičnih djela.

Kako je izjavio ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, ova mjera će vrlo brzo biti u primjeni.

"U dogovoru sa policijskim komesarom Fatmirom Hajdarevićem, poduzete su mjere i izvršena kompletna digitalizacija kaznene evidencije što je bio prvi korak u realizaciji ove mjere. Očekujemo da će do kraja sljedećeg mjeseca policijski službenici, putem šifri koje će im biti dodijeljene, imati pristup bazi i tako moći efikasnije djelovati na ulici kada zaustave i legitimišu osobe", izjavio je ministar Katica i dodao da je Ekspertni tim ozbiljno pristupio ovom pitanju, te da su predložili i inicirali i druge mjere.

"Tražit ćemo i efikasniju kontrolu rada federalne Komisije za uslovni otpust zatvorenika, ali i inicirati izmjene Zakona o prekršajima Kantona Sarajevo na način da se vrati mogućnost zatvorske kazne za neplaćanje prekršajnih kazni", pojasnio je ministar Katica.

Predsjednik Ekspertnog tima Elmedin Muratbegović istakao je da svi članovi tima maksimalno doprinose svojim stručnim znanjem i prijedlozima, te da je siguran da će zajedničkim radom inicirati promjene koje će rezultirati boljim stepenom sigurnosti građana Kantona Sarajevo i vraćanjem povjerenja u policiju.

"Jedna od naših prvih mjera bila je da se omogući policijskim službenicima elektronski pristup kaznenoj evidenciji čime bi se odmah reagovalo na samoj ulici, a samim tim poslala i poruka onima koji zlouotrebljavaju zakone i krše ih da policija sada ima mnogo efikasnije mehanizme i da će biti sankcionisani. Drago mi je što je Uprava policije ovako brzo prihvatila ovu mjeru i što ćemo vrlo brzo svjedočiti njenoj primjeni u Kantonu Sarajevo", izjavio je Muratbegović.

Ekspertni tim za prevenciju kriminaliteta i ostalih sigurnosnih rizika u Kantonu Sarajevo nastavit će svoje redovne sjednice, a kao jednu od mjera najavljuju i uvođenje aplikacija putem kojih će građani moći slati prijave policiji, kao i prijave Odboru za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...