Društvo
EFENDIJA LJEVAKOVIĆ U SVOJOJ HUTBI: "Propisana je obaveza institucionalno organiziranog izdvajanja i prikupljanja zekata u bejtul-mal"
Prije 5 min0
Zaželjeli smo se finog variva na kašiku, ali ne želimo cijelu vječnost provesti pred šporetom. E, baš zato i ovaj recept.
Gastro
23. Nov. 2022 23. Nov. 2022
0
Donosimo vam recept za pripremu finog variva od leće, krompira i mrkve.
Ono je gusto, izdašno i vrlo zasitno, a najbolje je kada se posluži s malo pavlake i kriškom tostiranog hljeba.
U pripremi ovoga recepta snaći će se i oni koji nisu najvještiji kuhari.
A za pripremu vam trebaju relativno pristupačne namirnice koje se mogu pronaći u većini frižidera, piše Zadovoljna.hr.
Ovo je savršeni recept kada se želite „riješiti“ povrća koje treba pod hitno potrošiti.
U njega možete dodati i paprike, svježi špinat, karfiol, brokulu i slične sastojke.
Sastojci za varivo od leće:
400 g krompira
400 ml pasiranog paradajza
200 g suhe zelene leće
3 mrkve
2 kašike koncentrata paradajza (ako želite)
1 l vode
1 povrtna kocka
1 luk
2-3 čehne bijelog luka
1 čajna kašika mediteranske mješavine začina
½ čajne kašike dimljene paprike
so i biber po želji
biljno ulje za dinstanje
Priprema variva od leće:
1. Očistite i narežite luk i bijeli luk na manje komade. Na manje komade narežite i mrkve.
2. Na malo biljnog ulja u većem loncu propržite luk i mrkve dok ne omekšaju.
3. Dodajte i bijeli luk i dinstajte sve zajedno još oko pola minute.
4. Dodajte koncentrat paradajza i dinstajte oko dvije do tri minute.
5. Podlijte s povrtnim temeljcem odnosno s povrtnom kockom koju ste rastopili u litri obične vode.
6. U lonac dodajte i očišćeni krompir narezan na kocke veličine oko jednog centimetra.
7. Ubacite pasirani paradajz i suhu leću.
8. Začinite sve s mediteranskom mješavinom, dimljenom paprikom, solju i biberom.
9. Poklopite lonac i pustite da varivo kuha na laganoj temperaturi oko 40 minuta, odnosno dok se leća ne skuha do kraja.
Prijatno!:)
Društvo
EFENDIJA LJEVAKOVIĆ U SVOJOJ HUTBI: "Propisana je obaveza institucionalno organiziranog izdvajanja i prikupljanja zekata u bejtul-mal"
Prije 5 min0
Vijesti
STRUČNJACI GA IZDVOJILI KAO PRIMJER NEEFIKASNOG PRAVOSUĐA: Ponovno formiran disciplinski predmet zbog odugovlačenja početka suđenja Delimustafiću i ostalima
Prije 28 min0
Svijet
AKCIJA U TAKIDŽISTANU: Privedeno devet osoba u vezi sa terorističkim napadom u Moskvi
Prije 33 min0
Estrada
KARLEUŠA O NESTANKU DJEVOJČICE DANKE: "Zatvorite me s roditeljima na sat vremena. Ne treba više!"
Prije 35 min0
Gastro
DESERT ZA ČISTU PETICU: Na brzinu napravite „dobru“ pitu, poslasticu za sve generacije (VIDEO)
27. Mar. 20240
Gastro
OD ČORBE DO DESERTA: Donosimo prijedlog cijelog menija za večerašnji iftar
28. Mar. 20240
Gastro
PURA S UMAKOM OD PAVLAKE I JAJA: Odlična je za vašu dijetu i želudac, a ukusna večera teško da može biti jeftinija
27. Mar. 20240
Gastro
BRZO, UKUSNO I JEDNOSTAVNO: Napravite najukusniji zeleni pesto za tjesteninu od svega nekoliko sastojaka
26. Mar. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.