TAJNA DOBROG ZDRAVLJA I DUGOVJEČNOSTI: Stručnjaci preporučuju korištenje jednog vitamina…

Važan je mikronutrijent koji nam pomaže u održavanju dobrog zdravlja, jer drži zdravima čovjekove mišiće i kosti.

  • Zdravlje

  • 30. Nov. 2022  

  • 0

Nova studija znanstvenika sa Unverziteta Južne Australije pruža uvjerljive dokaze da je nedostatak vitamina D povezan s ranom smrtnošću. Navedeno istraživanje, objavljeno je u časopisu Annals of Internal Medicine i pokazalo je da rizik od smrti raste s težinom nedostatka vitamina D u čovjekovom tijelu.

Vitamin D je važan mikronutrijent koji nam pomaže u održavanju dobrog zdravlja, jer drži zdravima čovjekove mišiće i kosti. Iako je vitamin D povezan sa smrtnošću, njegove uzročne učinke bilo teško dokazati, napominje Josh Sutherland, prvi autor studije i doktorant na spomenutom australskom sveučilištu.

"Snažni dokazi"

Iako je nedostatak vitamina D rjeđi u Australiji nego drugdje u svijetu, još uvijek može utjecati na one koji su zdravstveno ranjivi, starije osobe i one koji ne dobivaju dovoljno vitamina D zdravim izlaganjem suncu i prehrambenim izvorima, ističe Sutherland.

Naša studija pruža snažne dokaze o povezanosti između niske razine vitamina D i smrtnosti, a ovo je prva studija te vrste koja također uključuje smrtnost povezanu s respiratornim bolestima kao ishod. Koristili smo novu genetsku metodu da istražimo i potvrdimo nelinearne odnose koje smo vidjeli u postavkama promatranja, i kroz to smo bili u mogućnosti pružiti snažne dokaze o povezanosti niskog statusa vitamina D i prerane smrti, pojašnjava australski znanstvenik.

Nedostatak vitamina D povezan je sa smrtnošću, ali kako klinička ispitivanja često nisu uspjela regrutirati ljude s niskom razinom vitamina D, ili im je bilo zabranjeno uključiti sudionike s nedostatkom vitamina, bilo je teško utvrditi uzročne veze, nadodaje Sutherland.

Studija Mendelove nasumičnosti procijenila je 307.601 zapisa iz UK Biobanka. Niske razine vitamina D zabilježene su kao manje od <25 nmol/L (nanomola po litri), s prosječnom koncentracijom od 45,2 nmol/L. Tokom 14-godišnjeg razdoblja praćenja, znanstvenici su otkrili da se rizik od smrti značajno smanjio s povećanjem koncentracije vitamina D u tijelu, s najjačim učincima uočenim kod osoba s teškim zdravstvenim needostacima.

Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se uspostavile učinkovite strategije javnog zdravstva, koje mogu pomoći u postizanju nacionalnih smjernica i smanjiti rizik od prerane smrti povezane s niskom razinom vitamina D, kaže Elina Hyppönen, viša istraživačica i direktorica UniSA-inog australskog centra za precizno zdravlje.

Prvencija kao ključna poruka

Poruka je jednostavna – ključ je u prevenciji. Nije dovoljno razmišljati o nedostatku vitamina D, kada se već suočavamo sa životno izazovnim situacijama i kada bi rano djelovanje moglo učiniti veliku razliku. Vrlo je važno nastaviti s naporima javnog zdravstva kako bi se osiguralo da ranjive i starije osobe održavaju dovoljnu razinu vitamina D tokom cijele godine, naglašava Hyppönen, piše SciTechDaily.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...