POTRESAN SNIMAK IZ IZRAELA: Policajac hladnokrvno pištoljem ubio Palestinca na Zapadnoj obali (VIDEO)

Preko 140 Palestinaca ubijeno je ove godine u izraelsko paletinskim sukobima, najviše od 2006.

  • Svijet

  • 02. Dec. 2022  02. Dec. 2022

  • 4

Pripadnik izraelske granične policije ubio je na okupiranoj Zapadnoj obali Palestinca poslije navodnog napada nožem, što su palestinski zvaničnici osporili.

Amaterskom video kamerom snimljen je policajac u trenutku kada je ispalio fatalne metke i na snimku se vidi kako Palestinac pada na zemlju.

Današnji incident se dogodio u gradu Havari, a policija je saopštila da je napadač bio naoružan nožem i da je najprije pokušao silom da otvori vrata jednog automobila u kojem je bilo dvoje Izraelaca, prije nego što je vozač, izraelski vojnik na odsustvu, pucao i ranio ga, preneo je AP.

Napadač je tada krenuo ka graničnim policajcima koji su patrolirali u blizini i jednog od njih ubo nožem u lice, navedeno je u policijskom izveštaju.

Komandant jedinice je potom pokušao da uhapsi napadača i na video snimku se vidi kako mu je stavio ruku oko vrata, dok su dva druga Palestinca pokušala da ga odvuku, ali nisu u tome uspjela.

Na snimku se također vidi kako je Palestinac u jednom trenutku zgrabio automatsku pušku koja potom pada na zemlju. Oficir je potom iz pištolja ispalio četiri metka i pogodio napadača koji je kasnije proglašen mrtvim.

Saopštenje policije je osporio član opštine Havara Vadžah Odeh koji je rekao France Pressu da je pucano poslije svađe Palestinca i graničnog čuvara i da je Palestinac gurnut na zemlju i pogođen mecima iz neposredne blizine.

Zvanična palestinska novinska agencija Wafa je objavila da su izraelske snage onemogućile građanima i vozilima hitne pomoći da dopru do pogođenog Palestinca. To je deveti Palestinac ubijen od utorka na Zapadnoj obali.

U ponedjeljak je izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Veneslad upozorio da situacija na Zapadnoj obali dostiže tačku ključanja.

Napetost i sukobi dva naroda pojačani su ove godine, a očekuje se dalja eskalacija jer će naredna izraelska vlada, kako se procjenjuje, biti najdesnije orijentisana u historiji Izraela i bivši premijer voša konzervativnog Likuda Benjamin Netanjahu će se vratiti na vlast.

Preko 140 Palestinaca ubijeno je ove godine u izraelsko paletinskim sukobima, najviše od 2006.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...