VOJNI STRUČNJAK NAJAVLJUJE HAOTIČNI SCENARIO: "Ruska Federacija mogla popucati po šavovima u sljedećih pet godina!"

Rusija pod palicom Vladimira Putina mogla bi da “popuca po šavovima” u sledećih pet godina, izjavio je jedan od glavnih britanskih vojnih stručnjaka.

  • Svijet

  • 04. Dec. 2022  

  • 1

Dok ruske snage trpe poraze u katastrofalnoj invaziji na Ukrajini, sa vojnicima koji su ovog mjeseca bili primorani na ponižavajuće povlačenje iz Hersona, general Richard Schiffer, penzionisani viši oficir britanske armije i bivši zamjenik vrhovnog komandanta saveznika NATO u Evropi, kaže da je Putinov stisak u Rusiji "u opasnosti" kako Ukrajinci napreduju i da se smatra da je on izgubio rat.

"Putin je izgubio ovaj rat i trebaće mu vremena da to konačno shvati", rekao je ser Schifferza Radio Times.

"Gdje ide Rusija? Mislim da ide nizbrdo čitavim putem. Mislim da će Putinova pozicija biti sve više u opasnosti. Mislim da će stresovi i naprezanja za Rusiju, Rusku Federaciju, pošto se vidi da je Putin sve više poražen i uveliko gubi obraz, biti veoma značajni. Opet, ne bih to stavljao previše van granica mogućnost da kažem, otvoreno, da bi Ruska Federacija mogla popucati po šavovima u sljedećih pet godina ili tako nešto", naveo je on.

General je ukazao da je ukrajinski cilj veoma jednostavan – povratiti svaki pedalj, svaki centimetar ukrajinske teritorije, uključujući Krim.

"Kladio bih se na njih da će to postići, vjerovatno da će barem moći da dođu do sjevernog Krima do kraja proljeća sljedeće godine", rekao je on.

Putin je u septembru proglasio "djelimičnu mobilizaciju" 300.000 dodatnih vojnika za borbu, što se smatralo velikom eskalacijom rata, međutim u obavještajnom izvještaju britanskog Ministarstva odbrane navodi se da je njihovo razmještanje bilo "okarakterisano konfuzijom", uključujući neadekvatnu obuku i ličnu opremu i "posvećenost veoma iscrpljujućim borbenim misijama".

Dodaje se da su rezervisti bili primorani da služe uprkos ozbiljnim, hroničnim zdravstvenim problemima, i da je broj žrtava velik.

"Kremlj će vjerovatno biti zabrinut što je sve veći broj porodica rezervista spreman na rizik od hapšenja zbog protesta protiv uslova pod kojima služe njihovi rođaci", zaključuje se u izvještaju.

"Yahoo news" navodi da se Putin u nedavno sreo sa majkama poginulih ruskih vojnika, kojima je poručio da "dijeli njihovu bol".

"Tu ne možete vjerovatni ničemu, ima svih vrsta lažnih vijesti, obmana i laži", rekao je Putin u onome što je izgledalo kao komentar na online izvještaje o ruskim mukama u Ukrajini.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...