PRAVE BUŠOTINE I DO 4.000 METARA: Evropa počinje ulagati u geotermalnu energiju

EU je uspostavila Radnu grupu (DG radnu grupu) za implementaciju istraživanja geotermalne energije u Evropi i osigurala čist izvor grijanja i električne energije.

  • Evropa

  • 04. Dec. 2022  

  • 0

Na primjer, Hrvatska, koja se nalazi iznad područja s jakim geotermalnim potencijalom, razvila je geotermalno postrojenje koje se ističe u krajoliku zbog sličnosti s letećim tanjirom.

Unatoč poznavanju raznih obnovljivih izvora energije već nekoliko desetljeća, većina zemalja se fokusirala na jeftine izvore koje je najlakše proizvesti. Ali potencijal za mnoge alternativne energije je značajan i zahtijeva veće istraživanje i razvoj kako bi se razvile plodne operacije. Jedan takav izvor energije je geotermalni, s potencijalom da iskoristi snagu Zemljine topline za proizvodnju čiste energije u izobilju.

Ipak, prevazilaženje barijere pristupačnosti - uz potrebu da se buši duboko u Zemljinu površinu - odvratilo je mnoge kompanije od ulaganja u geotermalne projekte. Ipak, i EU i Ministarstvo energetike (DoE) Sjedinjenih Država ističu značajan potencijal geotermalne energije u podršci zelene tranzicije.

Sada je francuski proizvođač automobila Renault najavio ulaganja u ovaj izvor energije, ali hoće li i drugi krenuti njihovim stopama?

EU je uspostavila Radnu grupu (DG radnu grupu) za implementaciju istraživanja geotermalne energije u Evropi i osigurala čist izvor grijanja i električne energije. DG vjeruje da će uspostavljanje industrije geotermalne energije u Europi podržati postizanje ciljeva Evropskog zelenog dogovora i Horizon Europe - prelazak s fosilnih goriva na geotermalna za koji se očekuje da će pomoći dekarbonizaciji do 25 posto energetskih potreba regije. Također se smatra da uz postojeću tehnologiju 25 posto europskog stanovništva može isplativo koristiti geotermalno grijanje.

Geotermalna energija se generira pristupom podzemnim toplotnim džepovima bušenjem s površine Zemlje. Toplotnoj energiji se može pristupiti u stijenama i vodi samo nekoliko milja ispod površine. Toplina tada može pokretati turbine za proizvodnju električne energije.


Neki projekti su već pokrenuti. Na primjer, Hrvatska, koja se nalazi iznad područja s jakim geotermalnim potencijalom, razvila je geotermalno postrojenje koje se ističe u krajoliku zbog sličnosti s letećim tanjirom.

Marijan Krpan, direktor Hrvatske agencije za ugljikovodike, izjavio je: „Postoji ogroman potencijal da se iz toga proizvede mnogo električne energije. Postoji ogroman potencijal za daljinsko grijanje. I postoji ogroman potencijal za poljoprivredu.” Međutim, uprkos rastućem interesu za geotermalnu energiju, o njoj se još uvijek malo govori na međunarodnom nivou, a većina vlada i energetskih kompanija nastavlja da ulaže velika sredstva u energiju vjetra i sunca. Ali ovo bi se moglo promijeniti.

U novembru je proizvođač automobila Renault najavio da će u narednih 15 godina biti partner s francuskom kompanijom Engie na razvoju i vođenju geotermalnog projekta u svom pogonu u Douaiu. Očekuje se da će bušenje započeti 2023. godine, s planovima za vađenje tople vode na dubini od 4.000 metara. Očekuje se da će radovi zadovoljiti potrebe industrijskog i toplotnog procesa već do 2025. godine, s temperaturom vode između 130 i 140oC. Renault je izjavio da bi "kada se implementira, ova geotermalna tehnologija kontinuirano osiguravala snagu od skoro 40 MW." Osim toga, "Ljeti, kada je potreba za toplinom manja, geotermalna energija bi se mogla koristiti za proizvodnju električne energije bez ugljika", dodaje se.

Ali hoće li to ohrabriti druge kompanije da krenu njegovim stopama?

Određeni izvor energije postepeno postaje sve popularniji, posebno kada velike političke sile poput EU i SAD-a osiguraju sredstva za inovativna geotermalna rješenja. Ali vjerovatno će biti potrebno da veći broj velikih privatnih energetskih, automobilskih i industrijskih igrača javno naprave korak kako bi drugi razumjeli potencijal geotermalne energije i investiraju u ovaj izvor zelene energije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...