WAGNEROVCI ŠIRE UTJECAJ I U SRBIJI, ZNA SE I S KIM KREĆU U OBRAČUN: Šta Zapadu nije jasno?

U reakciji na Twitteru, Ivana Stradner, naučna saradnica američke Zaklade za odbranu demokracije i stručnjakinja za hibridno ratovanje, rusku propagandu i dezinformacije, podsjetila je da je prije nekoliko mjeseci najavila ovakav oblik suradnje između Rusije i Srbije.

  • Regija

  • 07. Dec. 2022  

  • 2

Paravojna grupa Wagner, čiji je vođa Jevgenij Prigožin, ruski biznismen i bliski suradnik predsjednika Rusije Vladimira Putina, objavila je na Telegram kanalu da je u Srbiji oformljen njihov ‘rezidentni kulturno-informativni centar prijateljstva i suradnje ‘Orly‘‘, piše srpski portal Danas.rs.

‘Žurimo vam predstaviti novog rezidenta PMC Wagner centra – ANO Rusko-srpski kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje Orly. Ideolog i voditelj Centra je Aleksander Lisov‘, navode na platformi Telegram.

Podsjećaju da su Lisova 2017., ‘kao rezultat njegovih dobrotvornih aktivnosti, prištinske vlasti uvrstile na popis osoba kojima je zabranjen ulazak na teritorij nepriznate Republike Kosovo‘.

Tim centra svoju misiju opisuje kao provođenje javne diplomacije, čiji je cilj jačanje i razvijanje prijateljskih odnosa između Rusije i Srbije uz pomoć ‘meke moći‘.

‘Orlovi, kao štićenici PMC Wagner centra, bave se informacijskim obračunom s ruskim liberalima koji su otišli u Srbiju i tamo pokušavaju provoditi antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda‘.

Između ostalog, navode u objavi, oni su sa suradnicima iz Srbije i Rusije podigli spomenik ‘ruskom svetom knezu Aleksandru Nevskom u samom centru Beograda‘.

U reakciji na Twitteru, Ivana Stradner, naučna saradnica američke Zaklade za odbranu demokracije i stručnjakinja za hibridno ratovanje, rusku propagandu i dezinformacije, podsjetila je da je prije nekoliko mjeseci najavila ovakav oblik suradnje između Rusije i Srbije.

‘Prije nekoliko mjeseci sam najavila suradnju Rusije i Srbije u području informacijske sigurnosti i ljudi su mi rekli da sam paranoična! No sada se događa suradnja Wagnera i Srbije. Koji dio ove poruke Zapad ne razumije?‘, napisala je Stradner na Twitteru.

Predstavnici spomenutog rusko-srpskog ‘kulturnog centra‘ već su upućivali ozbiljne prijetnje kritičarima režima u Moskvi, piše sarajevska agencija Patria.

‘Znamo sve o tebi, u jednom si u pravu - pravda je neizbježna. I ta pravda je naša‘, samo je jedna u nizu prijetnji upućenih ruskom antiratnom aktivisti Petru Nikitinu.

Ekipa za prljave poslove

Podsjetimo, privatna vojna tvrtka Wagner, koja okuplja zloglasne ruske plaćenike, započela je kao zajednički projekt ruske Glavne obavještajne uprave, odnosno vojne obavještajne službe (GRU) i ruskog Ministarstva obrane. Međutim, vođa Wagnera, Jevgenij Prigožin - poznat i kao ‘Putinov kuhar‘ jer je za ruskog predsjednika svojedobno obavljao poslove cateringa - kasnije se posvađao s ministrom obrane Sergejem Šojguom.

Godinama je privatna vojna tvrtka Wagner obavljala prljave poslove Moskve u istočnoj Ukrajini, Libiji, Siriji i dijelovima Afrike, dok je istovremeno Kremlj uvijek službeno poricao bilo kakvu vezu s tom grupom plaćenika, čiji su unajmljeni borci optuženi za masakre i druga kršenja ljudskih prava.

No, sada su skupina Wagner i njezini plaćenici iznenada izašli iz sjene u ukrajinskom ratu, otvoreno su slavljeni u ruskim državnim medijima i hvaljeni kao heroji krvave invazije ruskog predsjednika Putina na Ukrajinu.

Prigožinova želja za vlašću

Međutim, čini se da su Prigožinovi apetiti ipak veći od toga da bude ‘Putinov čovjek za prljave poslove‘.

Naime, Prigožin navodno razmišlja o stvaranju svojevrsnog konzervativnog pokreta koji bi u budućnosti mogao prerasti u političku stranku. To je u skladu s nedavnom procjenom Instituta za ratne studije (ISW) čiji su eksperti procijenili da Prigožinova osobna vojska prvenstveno služi njegovim osobnim političkim ciljevima, a zatim ruskim ratnim naporima u Ukrajini.

‘On će vjerojatno nastaviti s naporima za uspostavu paralelnih vojnih struktura i formiranje antielitističke kampanje kako bi se učvrstio kao središnja figura ultranacionalističkog proratnog političkog pokreta u Rusiji‘, kazali su iz ISW-a.

Prigožinov će se pokret, pisao je svojedobno ruski nezavisni portal Meduza, oslanjati na ‘domoljublje i državnost‘ te će se baviti stalnom kritikom ruskih dužnosnika i poslovnih ljudi.

Kako navode anonimni Prigožinovi poznanici, njega je inspirirala ekipa utamničenog disidenta Alekseja Navaljnog koji iz zatvora redovito objavljuje istrage o korupciji.

‘Prigožin brzo shvaća, brzo uči. Može se predstaviti kao osoba iz naroda koja traži ravnopravnost za sve ljude‘, rekao je jedan od sugovornika Meduze.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...