MUSIĆ UZVRAĆA UDARAC PREDSJEDNIKU GORAŽDANSKOG NiP-a: "U zadnjih 20-tak dana prekršili ste Ustav BiH, Ustav FBiH, Ustav BPK, zakone, Međunarodne konvencije i Poslovnik Skupštine BPK!"

"Zamolio bih autora da mi objasni kojim svojim potezom i kojim svojim radnjama sam prekršio odredbu člana 29. Stava 1 alineja 1-6, koji “organ stranke” je donio odluku o mom isključenju?"

  • Politika

  • 07. Dec. 2022  

  • 2

 

Nijaz Musić, zastupnik u Skupštini BPK, danas se obratio javnosti i demantovao informacije koje je jučer objavio predsjednik Kantonalnog izvršnog odbora NIP-a u BPK Goražde Nezim Alagić.

Alagić je jučer putem Facebooka da je Nijaz Musić izbačen iz Naroda i pravde zbog navodne podrške SDA prilikom izbora delegata za Dom naroda PFBiH.

Današnji demanti Alagića prenosimo i cjelosti kao i nove infomacije o brojnim nelegalnostima koje se dešavaju u Bosansko-podrinjom kantonu:

"Jučer objaviše da sam zbog grubog kršenja člana 29. Statuta Naroda i pravde formalno i zvanično, uz sačinjeno obrazloženje isključen iz članstva stranke.

Navode da je ovo čin koji je najblaže očekivan i zaslužen, a da je prijedlog za isključenje iz stranke podnio predsjednik Kantonalnog izvršnog odbora NiP-a BPK Goražde gospodin Alagić. Kao što možete vidjeti na samom početku autor demantuje sam sebe, navodeći da sam zbog kršenja statuta isključen iz članstva stranke, a onda domalo da je on uputio prijedlog za isključenje, pa ga ovim putem pitam: "Jesam li isključen ili je samo upućen prijedlog za moje isključenje, ili se ipak radi o očekivanom i dugo priželjkivanom momentu grupe očajnika?", koji je posebno bilo izražen i najavljivan nakon objave preliminarnih rezultata izbora i kako tada rekoše: "E sad smo ga politički uništili.”

Ali ne prođe dugo i samo mjesec poslije rekoše: “Taman kada smo mislili da je politički mrtav, da smo ga politički uništili on se kao feniks podigao iz pepela.

"Zamolio bih autora da mi objasni kojim svojim potezom i kojim svojim radnjama sam prekršio odredbu člana 29. Stava 1 alineja 1-6, koji “organ stranke” je donio odluku o mom isključenju, obzirom da meni, a ni određenim članovima Kantonalnog izvršnog odbora nije poznato kada je Kantonalni izvršni odbor održao sjednicu na kojoj je razmatrana inicijativa ili prijedlog o mom isključenju?

Autor kaže da sam pojedinac, koji je zbog ličnih ambicija želio da bude nosilac liste za Skupštinu BPK za šta nisam imao podršku organa stranke. Kažete: “da sam napuštanjem pozicije Šefa KIŠ NiP BPK isplanirao i opstruirao rad stranke u toku izborne kampanje, te na taj način pokušao uništiti rezultat NiP-a s ciljem primjenje dobro naučenog SDA-ovskog modela preuzimanja stranke."

Ovom prilikom Vas želim podsjetiti na sljedeće:

Da sam na vaše insistiranje 04.05.2022. godine mimo svoje volje prihvatio da vodim Kantonalni izborni štab, naglašavajući tom prilikom da od svih članova očekujem odgovornost i blagovremenost u radu za sve predviđene aktivnosti u toku preizbornog procesa. Gospodine Alagiću jedan od najvećih razloga mog podnošenja ostavke na ovu poziciju, bilo je vaše neodgovorno ponašanje, nedolazak na sjednice KIŠ, kašnjenje, odlazak ranije sa sjednica, neblagovremeno izvršavanje planiranih aktivnosti utvrđenih izbornim kalendarom, itd. U prilog ovoj mojoj tvrdnji podsjetit ću Vas na sjednicu KIŠ koja je održana 10.08.2022. godine i nedostatak kvoruma na samoj sjednici, kojoj je od ukupno 12 članova prisustvovalo samo 4, što nije bilo dovoljno za punovažan rad i odlučivanje. To vam potvrđujem i ovim izvodom iz zapisnika, tako da su netačne Vaše tvrdnje i objave i navodi da sam tempiranim opstrukcijama pokušao uništiti rezultat NiP-a.

Također, autora želim podsjetiti na činjenice da tokom predizborne kampanje nije moglo ni početi ni završiti nijedno obraćanje, kako njega lično tako ni ostalih kandidata i zvaničnika stranke, koji su imali priliku da se obrate na skupovima, u medijima, a da nisu pomenuli branioce, pogunule borce , heroje odbrane, Goražde Grad Heroj, itd.

Pitam Vas gospodine Alagiću kao prvog čovjeka Naroda i Pravde Goražde, čime ste se rukovodili kod kadroviranja na poziciju koja Vam je pripala u raspodjeli, kada ste na istu (pozicija Ministra pravde) predložili osobu koja je prethodne 4 godine obnašala dužnost Ministra u Vladi ispred Stranke demokratske akcije i to istovremeno dok mene optužujete da radim po modelu SDA, da slijedim upute te stranke?!

Treba li da Vas podsjetim da sam maloljetni pripadnik Armije RBiH, da sam dijete poginulog borca, da sam diplomirao i magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, da sam položio pravosudni ispit, da sam položio advokatski ispit, da imam sve potrebne reference, da sam bio na listi Naroda i Pravde, da sam stranci donio više glasova nego neke cijele liste stranaka koje su učestvovale na izborima, da sam donio više glasova nego 50% nosilaca listi. Međutim, gospodine Alagiću, ni predizborna obećanja, ni sve naprijed iznešeno Vama nije bilo dovoljno da budem prijedlog za ovu izvršnu funkciju, a podsjetit ću Vas na neke od Vaših izjava: "Mi dok se budemo pitali, neće biti ni portir u BPK."

 

Kažete: “da sam obećao glasati za drugu listu koalicije u BPK, a onda sam slagao i glasao za listu uvažene gospođe Aide Obuće." Pitam Vas gospodine Alagiću, kad i kome sam obećao glasati za drugu listu?

Podsjetit ću Vas da je nakon objave konačnih rezultata, pa do održavanja konstituirajuće sjednice Skupštine BPK Goražde održano 10-tak sastanaka koalicione većine, a da ja kao zastupnik u Skupštini nisam pozvan niti na jedan od sastanaka. Na upit Vaših koalicionih partnera zašto ne prisustvujem sastancima, Vi ste odgovarali: "On je tu, njega će A....a odraditi." Na isto pitanje koje sam Vam ja postavio u prostorijama stranke 14.11.2022., Vi ste mi odgovorili da me na sastanke ne pozivate jer ne želite da mojim prisustvom unesete "nemir u koaliciju.” Ni tada, a ni danas nisam shvatio o kakvom nemiru unutar koalicije ste mislili. Treba li da Vas podsjetim da koalicioni sporazum koji ste potpisali 17.10.2022. godine nisam potpisao ja, pa čak ni vidio svojim očima.

U svojoj objavi kažete da sam podržao kandidatsku listu gospođe Aide Obuće, pa Vas ovom prilikom želim pitati na osnovu čega ste to zaključili, ako je glasanje bilo tajno, da li samo nagađate ili Vam se matematike ne slažu ili ste možda i ovaj put uradili nešto po ustaljenom modelu kako je to bilo 01.10.2022. sa premještanjem posmatrača, odnosno 05.10.2022. prilikom ponovljenog brojanja u Općini Ustikolina, kada ste od predsjednika jednog biračkog odbora tražili da favorizuje kandidatkinju Velić za koju se na Vašu žalost 26.10.2022. godine prilikom ponovljenog brojanja u Centru za brojanje glasova ispostavilo da je samo privremeno došla do mandata služeći se malverzacijama i izbornim krađama. Puno je nelogičnosti u Vašoj objavi, pa i ova u kojoj kažete da ću i sutra upotrebom poslovničkih i zakonskih mehanizama kočiti napredak i tranziciju vlasti, da već danima pokušavam opstruisati promjene i pozitivne procese u BPK, loše savjetujući kolegice iz Skupštine nagovarajući ih da raznim besmislenim apelacijama, povlačenjem vitalnih nacionalnih interesa koče napredak i tranziciju vlasti. Nekako mi se čini da ste u ovoj svojoj izjavi više nego svjesni svih nezakonitih i protuustavnih odluka koje ste donijeli u zadnjih 20-tak dana kršeći pri tome Ustav BiH, Ustav FBiH, Ustav BPK, zakone, Međunarodne konvencije i Poslovnik Skupštine BPK. S kojim argumentima tvrdite da će sutra biti pokrenut postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa, osim ako niste svjesni da ste grubo prekršili Ustav BPK prilikom predlaganja i imenovanja za novi saziv Vlade. Možda ste se tek sad sjetili da je trebalo obaviti konsultacije sa svim članovima rukovodstva Skupštine, pa uslijed nedostatka pokušavate sebi osigurati alibi kod građana pred sutrašnju sjednicu Skupštine prebacujući tako odgovornost na druge za svoje neznanje.

I pored svih dilema koje imam povodom Vaše objave i vezano za isključenje iz stranke, nisam siguran da ćete na ovakav način uspjeti izgraditi infrastrukturu stranke i pokrenuti pozitivne procese, pogotovo ako imamo u vidu činjenicu da se odmah do Vas na poziciji podpredsjednice Kantonalnog izvršnog odbora nalazi osoba koja je jedinstven primjer i akter izborne krađe u BPK. Pa zar sa takvim osobama namjeravate graditi infrastrukturu stranke, a građanima obezbjediti bolje sutra?

Imajući u vidu činjenicu da se niste Vi kao predsjednik i NiP Goražde kao politička organizacija ogradili od njenih postupaka, nameće se samo jedan zaključak: “Da sve to podržavate i amnestirate svaki njen postupak izborne krađe. Na građanima je da odluče da li ste Vi stvarno istrajni i iskreni u svojim obećanjima ili se radi o samo još jednoj u nizu špekulacija.” Ostaje da se vidi", stoji u reakciji Musića.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...