POLICIJA ODUZIMA VOZILA I PRODAJE IH: Ukoliko u ovoj zemlji napravite saobraćajni prekršaj mogli biste imati velikih problema…

Novi zakon će vjerovatno stupiti na snagu sredinom sljedeće godine.

  • Auto

  • 08. Dec. 2022  

  • 0

U mnogim europskim državama raste broj prometnih nesreća i stradalih u prometu. Neke od njih planiraju i drastične mjere, a sve se uglavnom svodi na još restriktivnije zakone.

Austrija planira oštrije mjere protiv teških prekršitelja. Uz ostale kazne, vozači će ostati i bez svojih automobila. Austrijska ministrica prometa Leonore Gewessler (Zeleni) želi im oduzeti vozačku dozvolu, ali i vozilo ako drastično prekorače brzinu. Izmjena zakona trebala bi omogućiti oduzimanje automobila na licu mjesta.

Ako vozite brže od 60 km/h na lokalnim prometnicama ili više od 70 km/h na magistralama ili autocestama, vozilo će biti oduzeto na dvije sedmice. U slučaju ponovljenih prekršaja, vozilo se prodaje na aukciji, pri čemu 70 posto prihoda ide u fond za sigurnost na cestama, a 30 posto lokalnim vlastima.

Ako se ograničenje prekorači za više od 80 km/h na lokalnim cestama, takav se postupak može pokrenuti odmah. Pogled u prošlost pokazuje da bi nova odredba bila primjenjiva na oko 400 do 450 slučajeva godišnje.

Novi zakon će vjerovatno stupiti na snagu sredinom sljedeće godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...