PULJIĆEVA SAZNANJA IZ STATE DEPARTMENTA: "Amerikanci su bijesni na Dragana Čovića"

HDZ je kao kandidata za člana rukovodstva Predstavničkog doma Paralamentarne skupštine BiH predložio osobu koja se nalazi na crnoj listi State Departmenta.

  • Mini market

  • 09. Dec. 2022  09. Dec. 2022

  • 11

Poznati bh. novinar i dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić podijelio je putem društvenih mreža svoja saznanja o stavu američke vlade u vezi sa imenovanjem Marinka Čavare za potpredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici ovog Doma, na kojoj se biralo njegovo rukovodstvo, HDZ je kao kandidata za člana rukovodstva predložio Marinka Čavaru, osobu koja se nalazi na crnoj listi State Departmenta. Čavara je kasnije i izabran na predloženu poziciju.

Osnovni razlozi za uvrštavanje na ovu listu su blokade u uspostavi federalnih institucija, prije svega Ustavnog suda BiH, nepredlaganjem imenovanja nedostajućih sudija.

"Jučer sam bio u State Departmentu i saznao da su Amerikanci bijesni na Dragana Čovića što je postavio Marinka Čavaru na novu poziciju. Odranije su razočarani s Čovićevim približavanjem Dodiku, ponajviše zbog Rusije", napisao je Puljić na Twitteru.

 

Marinko Čavara (HDZ) imenovan je za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Paralmenta Bosne i Hercegovine, a Milorad Dodik (SNSD) za predsjednika entiteta Republika Srpska iako su obojica na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Stav o izboru osoba s crne liste iznijela je prije nekoliko dana i Američka ambasada u Sarajevu. 

“Razočarani smo imenovanjima i izborom sankcionisanih pojedinaca na rukovodeće pozicije”, kazali su iz američke ambasade u BiH za N1.

(Fokus.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...