ALARMANTNO UPOZORENJE JENSA STOLTENBERGA: "Rat u Ukrajini lako može izmaći kontroli i pretvoriti se u veliki rat"

(...) Radimo na tome kako bismo to izbjegli."

  • Svijet

  • 09. Dec. 2022  09. Dec. 2022

  • 0

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da bi se rat u Ukrajini "mogao izmaknuti kontroli, preliti u Evropu i tako se pretvoriti u rat između Rusije i NATO-a", prenosi AP.

"Ako stvari krenu po zlu, mogle bi stvarno poći jako po zlu", izjavio je za norvešku državnu televiziju NRK.

"U Ukrajini se vodi užasan rat. Također, to je rat koji se može pretvoriti u veliki rat između NATO-a i Rusije. Radimo na tome kako bismo to izbjegli", poručio je.

Bivši norveški premijer dodao je da nema sumnje da postoji mogućnost da dođe do ‘velikog rata‘, poručivši da je važno izbjeći sukob koji uključuje više zemalja u Evropi.

Kremlj je više puta optužio zemlje članice NATO-a da su zapravo odabrale stranu u sukobu jer šalju Ukrajini oružje, obučavaju ukrajinske vojnike i dijele s Kijevom vojne obavještajne podatke.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak u kirgistanskoj prijestolnici Biškeku da će svaka zemlja koja se usudi napasti Rusiju nuklearnim oružjem biti izbrisana s lica zemlje.

Putin, koji sudjeluje na samitu Euroazijske ekonomske unije (EEU) u Kirgistanu, je rekao da Rusija nema mandat za pokretanje preventivnog prvog nuklearnog napada, za razliku od Sjedinjenih Država, ali da će rusko napredno hipersonično oružje osigurati da Rusija može snažno odgovoriti ako ikada bude napadnuta, navodi Jutarnji.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...