ŠTA DONOSI NOVI ZAKON: Hoće li Sud BiH biti razdvojen na dvije institucije i kako bi to izgledalo?​​​​​​​

Novi Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine jedan je od četiri ključna zakona među prioritetima za početak približavanja Europskoj uniji koje naša država mora što prije usvojiti. Novim zakonom trebao bi biti uspostavljen Viši sud BiH kao drugostepeni, kojim bi se dalo više integriteta žalbenim postupcima nakon prvostepenih suđenja pred Sudom BiH, stav je stručnjaka.

  • Društvo

  • 11. Dec. 2022  

  • 0

O razdvajanju Suda BiH na dvije institucije govori se više od deset godina. Nacrt zakona sada je na stolu. Sačinili su ga eksperti državnog ministarstva pravde. Prema nacrtu Sud BiH se razdvaja u dva odvojena suda. Nacrt je dostavljen Venecijanskoj komisiji na mišljenje i razmatrat će se na sjednici u decembru. Zakonom se uređuje nadležnost Višeg suda kao drugostepenog suda, koji ima nadležnost da odlučuje o pravnim lijekovima na odluke Suda BiH, stava je državni ministar pravde. Oprečna mišljenja i unutar ministarstva. Pomoćnik ministra kaže - ovo je korak unazad, jer može proizvesti smanjenje nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH.

"Sud BiH nastavlja da radi u kontinuitetu, ali cijeneći razloge zbog kojih se donosi ovaj zakon, početkom rada Višeg suda prestaje sa radom Apelacijsko odjeljenje Suda BiH koje je vršilo drugostupanjsku nadležnost u tom sudu, dok suci imenovani u Sud BiH, a odlukom predsjednika Suda u Apelaciono odjeljenje, zadržavaju stalnost i sigurnost sudačke pozicije", navodi ministar pravde BiH Josip Grubeša.

"Tu je konkretno i najviše rasprave u procesu strukturalnog dijaloga bilo u okviru krivične nadležnosti Suda BiH, što je u novom nacrtu rezultiralo tome da je u potpunosti izostavljena nadležnost suda, u slučaju da entitetska krivična djela ugrožavaju suverenitet, teriotorijalni integritet, političku nezavisnost ili nacionalnu sigurnost i međunarodni subjektivitet BiH", kaže Nezir Pivić,  pomoćnik ministra pravde BiH.

Osim pitanja nadležnosti, upitno je i gdje će biti smješten. Da li u okviru postojeće zgrade ili će sjedište biti u Mostaru. Na sjednici VSTV-a o tome je bilo rasprave, ali VSTV na sjednici nije donijelo konačno mišljenje o ovom Nacrtu. Za sada, upućeni tvrde, najvažnije je da Sud BiH zadrži jednu vrstu proširene nadležnosti, kako bi služio kao određeni korektiv na cijeloj teritoriji države. Ne radi se o novom sudu, nego novoj strukturi  pravosuđa, stav je struke.

"Ovo Apleaciono vijeće bi prešlo u taj sud, odnosno popunilo bi se kadrovima iz ovog suda i to ne bi prouzrokovalo nikakve posebne troškove, čak bi mogao ostati smještaj u ovoj zgradi, samo bi imala svoju posebnu administrativnu strukturu, svoj budžet i sudije bi biralo VSTV kao nezavisno tijelo, a ne predsjednik suda kao što ga sad bira", ističe Branko Perić, sudija Suda BiH.

"Novi nacrt suda predviđa određene stavke u smislu nadležnosti, na način da sud BiH tu takozvanu proširenu nadležnost koju sada ima, gdje može oduzimati predmete od bilo kojeg drugog suda u BiH, ta nadležnost je sužena i u tom smislu sada se ostavlja mogućnost sudu BiH da preuzima premete u kojima je načinjena značajana šteta ugledu BiH", kaže Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.

Sada se čeka mišljenje Venecijanske komisije, a konačnu riječ dat će Vijeće ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH.

(BHRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...