VANJSKOPOLITIČKI ANALITIČAR DENIS AVDAGIĆ ZA "SB" O NOVOJ KRIZI NA KOSOVU: "Vučić nije izgubio vezu s realnošću i zato neće ići u rat koji bi u startu izgubio"

Ovakve krize ćemo gledati i u nastavku, tvrdi Avdagić, dodajući da će ih pogotovo biti sve dok je Aleksandar Vučić  predsjednik Srbije ili dok je na vlasti neka druga politička partija koja na probleme gleda na radikalan način, a Srbe na Kosovu kao na monetu za potkusurivanje.

  • Regija

  • 12. Dec. 2022  12. Dec. 2022

  • 3

"Kao i obično ciklično se ponavlja nova kriza na Kosovu sve dok se odnosi Srbije i Kosova ne riješe, a prije svega dok se ne riješi pitanje integracije Srba na sjeveru Kosova u državu Kosovo", kaže za "Slobodnu Bosnu" vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić.

Ovakve krize ćemo gledati i u nastavku, tvrdi Avdagić, dodajući da će ih pogotovo biti sve dok je Aleksandar Vučić  predsjednik Srbije ili dok je na vlasti neka druga politička partija koja na probleme gleda na radikalan način, a Srbe na Kosovu kao na monetu za potkusurivanje.

"Vučić više nema puno poluga s kojima može privlačiti interes Zapada prema Srbiji i u kontekstu cijele situacije možemo reći da Srbiji ne ide dobro, a pogotovo u odnosu prema Rusiji gdje su kompletnoj Evropi okrenuli leđa. On, zapravo, više nema puno toga što može napraviti, a da makne temu pritiska sa sebe, nego zakuhati negdje problem koji samo on može zakuhati, pa ga onda može i riješiti. Toga su svi svjesni", ističe Avdagić.

DIZANJE TENZIJA

No, problem je što je Vučiću mogućnost iskorištavanja takvih situacija sve manja, ali i sve više nauštrb Srba koji žive na sjeveru Kosova.

Nakon sinoćnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Srbije i još jednog dramatičnog obraćanja naciji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je izdao naređenje Vojsci Srbije da podigne borbene gotovost uz poruku da „od JNA nismo imali ovakvo raspoloženje vojske i policije da se stave na raspolaganje otadžbini“. Da li je realno da će Srbija poslati vojsku na Kosovo, pitali smo Avdagića:

"To je potpuno nerealno. Moje mišljenje je da Vučić i političari iz njegove stranke samo dižu tenziju, ali da zapravo ne žele rat koji bi u startu izgubili. Nije to samo pitanje KFOR i NATO vođenih snaga na Kosovu. To je pitanje i Kosova koje više nije ono što je nekada bilo. To nije ono Kosovo po čijim se šumama skrivaju Kosovari i izvlače svoje civile da ne ginu, nego Kosovo koje ima svoje sigurnosne snage i nije zainteresirano da još jedanput bude žrtva. Toga su u Srbiji duboko svjesni i naravno Vučić će pustiti druge da budu agresivniji od njega tako da se od njega moglo čuti kako će tražiti povratak srbijanskih sigurnosnih snaga na sjever Kosova, ali da on već unaprijed zna da to neće biti odobreno.

To govori da on nije predsjednik koji je izgubio veze s realnošću i zato ne vjerujem da će ovo otići korak dalje barem u nekom insceniranom događaju. Nažalost, tenzije su toliko visoko dignute da problema može biti i dovoljan je i neorganizovani pokret, dakle samo jedan agresivni pojedinac, a nažalost takvih je situacija bilo jako puno ove godine“, zaključuje Avdagić.

INCIDENTI SU MOGUĆI

Naš sagovornik kaže da ne mora značiti da bi se malo veći incidenti mogli desiti, ali da se treba prestati igrati s vatrom da bi se takva situacija izbjegla. Dakle, poruka političarima u Srbiji je da se ne igraju vatrom jer bi se mogli opeći. S druge strane, Evropska unija se u ovu priču može uključiti na način da Srbiji da još tri mjeseca da razmisli da li će uvesti sankcije Rusiji, i to je zapravo loša poruka jer se Vučiću daje prilika da stvaranjem i gašenjem krize na Kosovu kupuje dodatne mjesece.

"To, ipak, nije pošteno prema ljudima koji žive na Kosovu. Zbog tih ljudi treba sjesti i napokon naći rješenje. Kosovo će morati Srbima na sjeveru Kosovu da da određenu jezičku i kulturnu autonomiju. To nije velika cijena i ne bi trebalo biti prepreka bez obzira na recentnu prošlost koja je vrlo teška. Tim ljudima na sjeveru Kosova mora se dati dovoljno sigurnosti da oni sami mogu reći kako ne žele više sudjelovati u novim farsama koje se kreiraju iz Beograda", kazao nam je Avdagić.

(D.OMERAGIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...