PODRINJE SE SJEĆA: Fadil Banjanović Bracika je bio sinonim za povratak i borbu za prava povratnika

U Podrinju je obilježena 11. godišnjica sjećanja na Fadila Banjanovića Braciku, kojeg su oni, koji su ga poznavali, zvali čovjek povratak, čovjek mira i dijaloga. Bio je sinonim za proces povratka i borbe za prava povratnika. 

  • Sjećanje

  • 12. Dec. 2022  12. Dec. 2022

  • 4

"Želimo da ta pomoć bude data građanima i srpske i bošnjačke nacionalnosti, jer dijete kad se grije i uči školu ne treba gledati iz kojeg je reda naroda", govorio je Bracika.

Nakon Dejtona stao je odmah na čelo procesa povratka, kako na prostor rodnog Podrinja, tako i širom Bosne i Hercegovine. Život, suživot, jedinstvo, zajedništvo i pravda za njega bili su pokretač za borbu.

"Nije birao ljude po vjeri ili naciji. Nego po čovječnosti i ljudskosti. Fali ta njegova energija", istakao je Avdulah Hadžić, dugogodišnji saradnik i prijatelj Fadila Banjanovića Bracike.

"Poštovao je svaku vjeru i naciju. Sama činjenica da se 11 godina nakon njegove smrti ovdje okupljamo, ne samo ljudi iz Podrinja i Zvornika nego cijele dijaspore, govore o tome koliki je to čovjek bio", kazao je Bojan Ivanović, v. d. gradonačelnika Grada Zvornika.

"Jedna ulica treba da nosi ime Fadila Banjanovića u Sarajevu, Tuzli, Zvorniku, Kozluku. To bi bio jedan dobar gest", smatra Bekir Omerović, predstavnik Udruženja povratnika regije Podrinje, prenosi Federalna.ba.

Jedini pravi put u Bosni i Hercegovini je put prosperiteta i put dijaloga, a Bracika je, kažu, upravo tim putem išao.

"Mogu reći da kada bih jedan najmanji iskorak na putu koji je on trasirao uradio, bio bih presretan", naglašava Ćamil Duraković, potpredsjednik RS-a.

"Nakon Fadilove smrti nema povratka, ovdje je sad samo odlazak",  dodaje Hadžić.

"Još 2001. imali smo oko 300.00 Bošnjaka koji su se vratili nakon rata ovdje, a danas je to nešto ispod 100.000. Zato čekamo formiranje i Vlade RS-a i Federacije i Vijeća ministara da vidimo ko će obnašati vlast u ovoj zemlji, a onda imamo koncept i program", dodaje Duraković.

Fadil Banjanović Bracika bio je pomoćnik ministra za obnovu, razvoj i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona. Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, član Glavnog odbora SDP-a BiH i predsjednik Regionalnog odbora SDP-a Zvornik. Za svoju humanost više puta je nagrađivan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...