VAŽNE VIJESTI ZA DIJASPORU: Popularne niskobudžetne kompanije fokusiraju se na jedan aerodrom u BiH

Pokretanju letova ovog prijevoznika sa mostarskog aerodroma za sada nema novih informacija, nakon potpisanog ugovora o kojem je izvijestila gradska uprava Mostara.

  • Ekonomija

  • 13. Dec. 2022  

  • 0

Ukidanje velikog broja aviolinija iz Bosne i Hercegovine, a u čemu prednjači Wizz Air, zaustavili su ekspanziju povezivanja Bosne i Hercegovine avolinijama sa svijetom.

Wizz Air je nedavno zatvorio bazu u Sarajevu i ukinuo gotovo sve svoje linije iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, a prije tri dana objavljeno je da ukida liniju između Tuzle i Vaxjoa u Švedskoj u sklopu zatvaranja sedam linija u regionu bivše Jugoslavije, javlja Ljudski.ba.

Wizz Air je svoj fokus u BiH stavio na Tuzllu, dok o pokretanju letova ovog prijevoznika sa mostarskog aerodroma za sada nema novih informacija, nakon potpisanog ugovora o kojem je izvijestila gradska uprava Mostara.

Istovremeno, Wizz Airov konkurent Ryanair se nedavno proširio na Tuzlu, a nakon informacija da putnici ne mogu da rezervišu kartu ni za jedan let ove aviokompanije sa banjalučkog aerodroma poslije marta počelo se govoriti o njihovom odlasku sa zračne luke u najvećem gradu Republike Srpske. Irski avioprijevoznik se još nije oglasio tako da zvanične informacije o budućnosti letova na banjalučkog aerodroma nema, javlja Indikator.

No, bez obzira na to, očigledno je da je na sceni avioprijevoza u BiH velika prekompozicija poslovanja niskocjenovnih prijevoznika, koji su vrlo felskibilni u prilagođavanju tržišnim uslovima.

Na valu psotpandemijskog oporavka zabilježena je ekspanzija putovanja, ali se usljed promijenjenih okolnosti izazvanih ratom u Ukrajini, a prije svega zbog rastuće inflacije, potražnja za avioletovima smanjuje.

Wizz Air upravo je objasnio da su nepovoljna situacija na tržištu i izazovno poslovno okruženje doveli do zatvaranja njihove baze u zračnoj luci Sarajevo.

- Glavni izazovi s kojima smo se suočili [u Sarajevu] su rastuće cijene goriva i visoki nivoi inflacije koji su utjecali na potražnju za zračnim prijevozom u zemlji, obrazložio je Wizz Air.

Na nivou grupacije, usljed rastućih troškova energije nakon napuštanja zaštite cijena goriva tokom pandemije Wizz Air je u šest mjeseci do 30. septembra ostvario operativni gubitak od 63,8 miliona eura.

Međutim, rekli su da očekuju da će do aprila iduće godine imati slične strategije zaštite kao i konkurenti.
- Danas smo u nepovoljnijem položaju od konkurencije, rekao je izvršni direktor Jozsef Varadi.

- Od aprila nećemo imati taj konkurentski nedostatak u odnosu na naše konkurente.

Osim ovih faktora treba imati u vidu i da su aerodromi u Bosni i Hercegovini jedni drugima konkurencija u borbi za naklonost niskotarifnih avioprijevoznika. Ne samo što nisu puno udaljeni jedni od drugih nego svi dobrim dijelom ciljaju na dijasporu kao glavno tržište.

Bosanskohercegovačko tržište je malo te je i borba dva velika niskocjenovna avioprijevoznika za putnike naročito izražena.

Čini se da se ona sada fokusira na Tuzlanski aerodrom, gdje oba prijevoznika imaju uspostavljene letove.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...