IZ INSTITUTA ZA NESTALE ZA "SB": Na proljeće pretrage jezera kraj Mostara u potrazi za masovnom grobnicom

Fazlić je potvrdila da u saradnji sa SIPA-om trenutno razvijaju projekat na osnovu kojeg će se raditi na proljeće dodatna pretraga jezera.

  • Vijesti

  • 14. Dec. 2022  

  • 1

Alpinistički i ronilački tim Državne agencije za istragu i zaštitu SIPA vršio je pretragu vještačkog jezera na lokalitetu rudarskog kopa Vihovići u Mostaru nakon informacija da je moguće da se tu nalazi masovna grobnica u kojoj se nalazi 80 do 100 žrtava ubijenih u Mostaru tokom ratne 1993. godine.

Zvanične informacije o postojanju masovne grobnice ispod Mostarskog jezera u Institutu za nestale osobe BiH nemaju, potvrdila je za "Slobodnu Bosnu" glasnogovornica Emza Fazlić navodeći kako se trenutno razmatraju sve opcije, pa i isušivanje samog jezera zbog trenutne loše vidljivosti, ukoliko druge pretrage ne dadnu rezultate.

Fazlić je potvrdila da u saradnji sa SIPA-om trenutno razvijaju projekat na osnovu kojeg će se raditi na proljeće dodatna pretraga jezera.

"Moguće je da će se raditi po segmentima jezera koji će se označiti na neki način u vodi pa detaljno pokušati pregledati dio po dio u potrazi za bilo kakvim dokazom koji upućuje na to da se tu nalaze posmrtni ostaci žrtava. Ukoliko ne bude moguće na taj način detaljno sve pregledati, vjerovatno će se ići i na isušivanje jezera", navela je Fazlić za "SB".

Dodala je i kako su se Institutu za nestale BiH još neke službe stavile na raspolaganje sa svom svojom opremom kako bi se sve pretraga jezera i potraga za posmrtnim ostacima realizirala, ali će se tek na proljeće zaista moći nešto raditi.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH na području Mostara se traga za 202 osobe, od čega su 154 građani Mostara, dok je do danas iz više masovnih i pojedinačnih grobnica na području toga grada ekshumirano 456 osoba.

U mrtvačnici gradskog groblja "Sutina" u Mostaru su smješteni posmrtni ostaci 143 nepoznate osobe, a još uvijek se traga za 570 osoba na području Hercegovine.

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...