ZORAN PAVLOVIĆ ZA "SB" O RASTROŠNOSTI DODIKOVE VLASTI: "Dogodine će RS morati vratiti više od milijardu KM, a u zalog su data javna preduzeća!"

Skeptičan sam po pitanju boniteta RS koji joj je potreban u momentu kada zatraži nova kreditna sredstva jer ovaj priliv sredstava u budžet po osnovu većih prihoda od PDV-a i direktnih poreza je na efikasan način redistribuiran javnom sektoru pred izbore povećanjem plata i penzija kako bi se stvorio utisak dobrog „poslovanja“ entiteta što nije istina.

  • Politika

  • 14. Dec. 2022  14. Dec. 2022

  • 3

Piše: Darko OMERAGIĆ

Skoro milijardu KM će Republika Srpska će morati vratiti sljedeće godine nakon što, uz ostalo, na naplatu stigne i glavnica za vrijednosne papire koje je ovaj bh. entitet prodao na Bečkoj berzi za 180 miliona eura.

No, to nije sve jer ako RS ne uspije vratiti dug napravljen na Bečkoj berzi umjesto novca će za morati predati svoja javna preduzeća.

Poslovni konsultant-analitičar Zoran Pavlović za "Slobodnu Bosnu" je rekao da je Nacrt budžeta RS za 2023. predvidio 1,9 milijardi KM za isplatu raznih zaduženja, od čega milijardu i 80 miliona KM ide za dospjele kredite i obaveze, a primarno se moraju platiti obveznice koje su emitovane na Bečkoj berzi.

"Bitno je reći da je malo ko znao kako je izgledao dokument na osnovu kojeg su investitori kupili obveznice, a u njemu je jasno definisano kako u slučaju da RS ne bude u mogućnosti da vrati dobijena sredstva po osnovu obveznica, njihovi vlasnici imaju pravo da privatizuju bilo koje preduzeće koje je preko 51 posto u vlasništvu entiteta RS, a svi znamo da su sva javna preduzeća u RS u vlasništvu entiteta, osim pojedinih komunalnih koji su u vlasništvu opština.

To je vrlo bezbjedan sistem za one koji su dali novac za obveznice jer ugovor koji je RS potpisao s Bečkom berzom taj entitet vraćanje novca garantuje imovinom RS. Vjerujem da će RS uspjeti da vrati dug jer je svaka druga opcija loša po taj entitet, ali sam skeptičan po pitanju boniteta RS koji joj je potreban u momentu kada zatraži nova kreditna sredstva jer ovaj priliv sredstava u budžet po osnovu većih prihoda od PDV-a i direktnih poreza je na efikasan način redistribuiran javnom sektoru pred izbore povećanjem plata i penzija kako bi se stvorio utisak dobrog „poslovanja“ entiteta što nije istina“, tvrdi Pavlović.

PO KREDIT I U MAĐARSKU

Osim zaduženja na Bečkoj berzi RS pregovara i o kreditu iz Mađarske o 110 miliona eura, navodno, za potrebe popunjavanja nedostajućih sredstava u entitetskom budžetu. Ovakva situacija za budžet RS je, prema mišljenju našeg sagovornika, je vrlo komplikovana i neće je biti lako riješiti, a objasnio je i zbog čega:

"Pogotovo kada uzmete kredit na pet godina, kao što je bilo u ovom slučaju, a novac ne uložite u neku hidrocentralu koja donosi prihode. To je zapravo razlog zbog kojeg bi RS mogla biti u problemima. Javni sektor u cijeloj u BiH je prekobrojan i rastrošan, naduvan i preskup za ono što daje građanima. U suštini nedostaje mu racionalnosti koja je nužna u bilo kojoj porodici u današnja vremena.

Nedostatak racionalnosti je prisutan u entitetskim vladama, a pogotovo RS. Ne mogu da shvatim zbog čega priliv koji je preko milijardu i po KM viši samo po osnovu PDV-a redistribuiran entitetima i gdje je završilo preko 400 miliona KM koji su po tom osnovu prikupljeni. Ako znate da vas otplata duga čeka iduće godine, onda ćete valjda ove godine nešto od novaca sačuvate kroz suficit.

Međutim, Ministarstvo finansija i Vlada RS računaju da će novim kreditom otplatiti stari, a to je vrlo rizična pozicija jer se uslovi na finansijskim tržištima značajno mijenjaju od prije pet godina kada je kamata koja je bila četiri posto plus troškovi, a danas je Vlada RS zaključila da se dogodine može zadužiti i po kamati od 6 posto. Želim reći da je ova spirala zaduživanja vrlo opasna, a da Vlada RS ne vodi mnogo brige o načinu vraćanja tih sredstava", kaže Pavlović.

I dok se RS guši u kreditima javnost je ostala u šoku kada je objavljeno da će budžet predsjednika RS Milorada Dodika za iduću godinu iznositi 56,5 miliona KM, što je, recimo, 17 puta veći budžet od onog kojim raspolaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ili 46 puta više od budžeta predsjednika FBiH.

"Odluka o povećanju budžet predsjednika RS je gotovo nevjerovatna situacija. Kada se saberu sve izrazito razvijene opštine u RS-u nemaju toliko budžet. A sve se radi da Dodik može riješiti problem tako što će nešto platiti iz svog budžeta. Ako je posao predsjednika RS da bude Deda Mraz onda neka promijeni Ustav i Zakon o predsjedniku entiteta i to ozakoni.

RUSKOM OLIGARHU VIŠE OD 100 MILIONA EURA

I dok se glavni baja u RS bahati novcem koji je posudio na svjetskim berzama, a građani sklapaju kraj s krajem iz Banjaluke preko portala Capital stiže još jedna zanimljiva informacija o čudnom trošenju javnog novca. Portal Capital je jučer objavio informaciju da će Vlada RS preko svog preduzeća Gas-Res ruskom oligarhu Rašidu Serdarovu i njegove kompanije Comsar isplatiti više od 100 miliona eura!

Rašid Serdarov

Comsar je, podsjeća, Capital u RS-u je osnovao nekoliko svojih preduzeća, te ima koncesije u elektro-energetskom sektoru koje nikada nisu iskorištene da se napravi neki ozbiljan posao. Pavlović nam je rekao kako je, prema dostupnim informacijama, Rašid Serdarov dobio koncesije i na osnovu njih je trebao da izvrši ulaganja u elektro-energetski sektor. Ako Serdarov nije ništa uložio, onda mu niko ništa nije ni dužan. Čak suprotno.

"Moje mišljenje je da se ovakve vrste dogovora sklapaju na nivou personalnih odnosa gospodina Serdarova i adekvatnih ljudi u Vladi RS, a ono što je neobično je to da neko ko nije ispunio svoju obavezu koju je ugovorom preuzeo po osnovu koncesije sada treba da bude nadoknađen za novac koji je navodno uložio. Usput budi rečeno nije poznato u šta je on uložio novac pa bi se trebalo nešto kompenzirati. Ovo je neobična situacija u kojoj je teško dati neki racionalan ekonomski komentar. Vrlo je upitno po kojem osnovu bi tom čovjeku trebalo nešto platiti, a ja mislim da on treba biti u negativnom računu jer nije ispunio svoju obavezu", smatra Pavlović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...