NIJEMCI NA TO NISU OBRAĆALI PAŽNJU: Većina Volkswagena, Audija i Seata imala je jednu zajedničku stvar…

To bi mu omogućilo pregovaranje o povoljnijim uvjetima s dobavljačima.

  • Auto

  • 15. Dec. 2022  

  • 0

Američki Road and Truck pronašao je informaciju o Volkswagenu, koja mnogo govori o tome koliko su proizvođači spremni ići daleko da reduciraju troškove proizvodnje. Naime, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća većina automobila iz Volkswagenova koncerna, odnosno Volkswagena, Audija i Seata završila je na istim kotačima i gumama, dimenzija 195/65 R15. Ovo je bila zamisao tadašnjeg direktora Ferdinanda Piecha.

Sve je počelo nekoliko godina prije, kada je Piech bio direktor Audija, a tvrtka je radila na razvoju Audija 100. Modeli viših specifikacija koristili su gume 195/70 R15, iste kakve koristi Mercedes na svojim luksuznim limuzinama.

Bile su to gume s malim otporom, jer su bile uske, a opet bilo je dovoljno kontaktne površine za dobru upravljivost i nosivost. Piech je shvatio da Audi ima priliku ozbiljno uštedjeti. Kad bi eliminirao točkove od 14 inča iz svojih modela s nižim specifikacijama i umjesto toga standardizirao kotače od 15 inča, naručivao bi puno više istih guma od svojih konkurenata u BMW-u i Mercedesu. To bi mu omogućilo pregovaranje o povoljnijim uvjetima s dobavljačima. Veće narudžbe, veći rabati. Piech je sam preuzeo projekt nabave. Konačni rezultat bio je da su novi paketi točkova i guma od 15 inča na kraju ostvarili uštedu u nabavi od 15%.

Kada je došao na čelo koncerna, odabrana je veličina gume 195/65 R15 za većinu vozila u koncernu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...