REAKCIJA IZ SUSJEDSTVA NA KANDIDATSKI STATUS: “Kad se BiH nije pomoglo zbog vlastite tragedije, stigla je nagrada zbog tuđe”

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić  komentirao je davanje statusa kandidata za članstvo u EU Bosni i Hercegovini.

  • Regija

  • 15. Dec. 2022  15. Dec. 2022

  • 3

“Ispravna odluka. BiH je trebala dobiti kandidatski status i ranije, no jasno je kako se izbjeglo nagraditi političke opcije prije izbora”, rekao je Denis Avdagić.

Rekao je i kako se BiH ovim otvaraju vrata koja treba iskoristiti, no kako to donosi i određenu odgovornost i zadaće.

“To znači dosljedno provoditi reforme, ali i iskoristiti priliku te dovršiti ograničene ustavne reforme, uključujući i mogući širi redizajn izbornog sustava”, rekao je vanjskopolitički analitičar.

Ističe kako postoji dug međunarodne zajednice, pa i Europe, prema BiH.

“Ona je na kraju i međunarodni protektorat koji predvode Visoki predstavnik iz EU i njegov zamjenik iz SAD-a”, kaže.

Smatra kako je ovo dobra vijest i za Hrvatsku, te dodaje da je posve jasno i da nema sumnje kako je Vlada RH uvelike pomogla ishodu.

“Na kraju, SDA postaje gubitnik odluke iako je prethodeći tomu Dodik bio ocrtan kao onaj kojemu najmanje odgovaraju EU integracije. Nova BiH vlast se formira s njim, ali bez Izetbegovićeva SDA”, objašnjava i dodaje kako je dobitnik HDZ BiH, a što se tiče građana, dobivanje statusa kandidata je konačno pozitivan pomak za sve njih.

“Optimizam je tu, i poruka je jasna, poklon je to građanima, a većim djelom ishodovan radi ukrajinske tragedije. Kad se BiH nije pomoglo zbog vlastite, stigla je nagrada zbog tuđe”, rekao je Avdagić za N1info.hr .

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...