OD REISA KAVAZOVIĆA DO MARIJA KORDIĆA: Pogledajte ko je sve bio na obilježavanju Nacionalnog dana Države Katar u Sarajevu (FOTO)

U fotogaleriji pogledajte ko je sve sinoć bio na obilježavanju Nacionalnog dana Države Katar u Sarajevu.

  • Mini market

  • 16. Dec. 2022  

  • 2

Nacionalni dan Države Katar obilježe je sinoć u Sarajevu u prisustvu brojnih uzvanica iz političkog, društvenog, vjerskog, sportskog, kulturnog i uopće javnog života Bosne i Hercegovine te diplomatskog kora.

Ove godine Nacionalni dan Države Katar obilježava se pod sloganom „Naše jedinstvo je izvor naše snage“, a u posebno svečanom ozračju budući da se održava na vrhuncu  FIFA Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Ali, također, i u svjetlu predstojeće 30. godišnjice bilateralnih veza Države Katar i Bosne i Hercegovine.

Inače, Mundijal će spustiti zavjesu na svoje 22. po redu svjetsko prvenstvo u nogometu odigravanjem velikog finala između selekcija Argentine i Francuske 18. decembra, što je upravo datum koji Država Katar obilježava kao sjećanje na dan kada je 1878. godine šejh Jassim bin Mohammed Al Thani naslijedio oca kao katarski vladar, te ujedinjenjem arapskih plemena postavio temelje snažne i uspješne države Arapskog zaljeva.

Dok zvaničnoj Dohi stižu čestitke iz cijelog svijeta za uspješnu organizaciju Svjetskog kupa u nogometu, Ambasada Države Katar na čelu s ambasadorom Sultanom Bin Alijem Al-Khaterom odlučila je u povodu Nacionalnog dana i globalnog sportskog događaja, koji je prvi put održava u jednoj arapskoj zemlji, podržati rad najbolje sportašice Bosne i Hercegovine – Lane Pudar, odnosno pripreme evropske plivačke prvakinje za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje se trenutno održava u australskom Melbourneu.

Tim povodom Lana Pudar se videoporukom obratila prisutnima na svečanom prijemu. 

-Sport povezuje ljude, i to mogu reći za države Katar i Bosnu i Hercegovinu, koje sarađuju već 30 godina. Evo, dok smo mi na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu, također se održava Svjetsko prvenstvo u nogometu, kojem je upravo Katar domaćin. Želim da čestitam na organizaciji, a svim učesnicima da poželim sreću - istakla je Pudar, te dodala da posebnu zahvalnost duguje Ambasadi Države Katar pošto su pomogli njene pripreme za Svjetsko prvenstvo u Melbourneu. 

Poželjevši svima dobrodošlicu na godišnjicu osnivanja Države Katar od osnivača šejha Jassima bin Mohammeda Al Thanija, katarski ambasador u BiH Sultan bin Ali Al-Khater kazao je na proslavi Nacionalnog dana Države Katar da taj dan predstavlja „drag događaj, koji reflektuje solidarnost i jedinstvo naroda Katara.“

-Kada domoljublje, odanost precima i očevima i njihovom nezaboravnom žrtvovanju dolazi do izražaja te ponos na mudro vodstvo Njegove visosti šejha Tamima bin Hamada Al-Thanija, emira zemlje (neka ga Bog čuva), vođe procesa postignuća, razvoja i obećavajuće budućnosti - poručio je ambasador Al-Khater.

Činjenica da se proslava poklapa s domaćinstvom Svjetskog prvenstva u Kataru, kako je naglasio ambasador Al-Khater, predstavlja priliku da „ukažemo svijetu na našu kulturu i nasljeđe“.

- Svjetsko prvenstvo u Kataru okupilo je narode i ujedinilo osjećaje te potvrdilo da se svijet može udružiti u suočavanju s velikim izazovima koji prijete cijelom čovječanstvu - naveo je, između ostalog, ambasador Al-Khater.

Poručio je da Država Katar – kao pouzdan međunarodni partner – vjeruje u podržavanje kolektivnih inicijativa i multilateralne akcije, te je uvijek proaktivna u odgovoru na globalne krize kao što su sigurnost hrane, energetska sigurnost, pandemija Covid-19 i druge.

Država Katar, podvukao je, želi podržati sve napore usmjerene na promoviranje civilizirane i kulturne otvorenosti među narodima svijeta.

Značajno je naglasiti da će se narednog mjeseca (22. januara 2023.) navršiti 30 godina uspostave bilateralnih odnosa Države Katar i Bosne i Hercegovine, što će biti prilika da se snažne veze dviju prijateljskih i bratskih država dodatno naglase.

- Što se tiče Bosne i Hercegovine, naši odnosi su čvrsti, prijateljski i vežu nas od njene nezavisnosti do danas. Država Katar stajala je sa svojim bosanskim prijateljima u brojnim iskušenjima – tokom poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine i tokom pandemije korone 2019. godine, što je jasan dokaz tog prijateljstva. Država Katar teži ka povećanju obima i raznovrsnosti ekonomske razmjene s Bosnom i Hercegovinom u cilju povećanja bilateralnog bilansa. Učinit ćemo sve za jačanje turizma u oba smjera, s ciljem povećanja saradnje i odnosa u svim oblastima za dobrobit oba prijateljska naroda - zaključio je ambasador Al-Khater.

On je čestitao i reprezentacijama Argentine i Francuske koje su došle do finala Svjetskog kupa, uz poruku: „Neka pobijedi bolji!“

Nakon obraćanja, Al-Khater je isjekao slavljeničku tortu zajedno sa ambasadorom Palestine u BiH Rezaqom Namourom, reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH dr. Huseinom ef. Kavazovićem, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalom Senadom Mašovićem, potpredsjednikom bh. entiteta RS Ćamilom Durakovićem, nogometnom legendom i bivšim selektorom reprezentacije BiH u nogometu Mehmedom Mešom Baždarevićem, te gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem.

Nacionalni dan Katara predstavlja nacionalno obilježavanje ujedinjenja Katara 1878. godine, koje se slavi svake godine 18. decembra.

Praznik je uspostavljen 21. juna 2007. dekretom tadašnjeg prijestolonasljednika i nasljednika, a današnjeg emira Države Katar, šejha Tamima bin Hamada Al Thanija. Poznat je i kao Dan osnivača.

Država Katar, koja je nezavisnost stekla 1971. godine, spada u red najbogatijih i najsigurnijih zemalja svijeta. Kruna snažnog višedecenijskog razvoja ove države je FIFA Svjetsko prvenstvo, čije domaćinstvo im je dodijeljeno 2010. godine.

FIFA je prvi dio Svjetskog prvenstva u Kataru ocijenila najboljim ikad održanim, saopćeno je iz Udruženja Bosna - Qatar. 

U fotogaleriji pogledajte ko je sve sinoć bio na obilježavanju Nacionalnog dana Države Katar u Sarajevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...