TRAGOVI KOKAINA PRONAĐENI U VLADINOJ KUĆI: Nova afera potresa Britaniju

Insajder je rekao da se kokain naširoko koristio širom Whitehalla i parlamentarnog imanja, te tvrdi da su ga koristili neki od Trussovih političkih saveznika.

  • Evropa

  • 16. Dec. 2022  16. Dec. 2022

  • 0

Tragovi droge za koju se sumnja da je klasa A pronađeni su u vladinoj kući nakon zabave na kojima su bili politički saveznici Liz Truss, rečeno je Guardianu.

"Bijeli prah otkriven je na imanju Chevening prošlog ljeta, u danima prije nego što je Truss pobijedila na takmičenju za vodstvo torijevaca i postala premijerka", navode izvori britanskog lista. 

Član osoblja je tvrdio da su testirali prah pomoću štapića koji mijenja boju kada dođe u kontakt s kokainom, a to je pokazalo da je droga prisutna.

Posjedovanje kokaina krivično je djelo za koje se može izreći kazna zatvora do sedam godina ili neograničena novčana kazna.

U julu je vlada pokrenula novu akciju protiv povremenih korisnika droga, rekavši da bi im pasoši mogle biti oduzeti.

Odvojeni izvori opisali su pronalaženje sličnih naslaga u uredima u Downing Streetu br. 10 nakon dvije zabave održane kada je Boris Johnson bio premijer.

Osoblje koje radi u Cheveningu tvrdi da su u dva navrata pronašli tragove bijelog praha na stoliću u sobi za igre sa stolom za snooker, nakon noći u kojima je Truss zabavljala goste u ladanjskoj kući u Kentu, utočištu za ministre vanjskih poslova.

Truss, tadašnja ministrica vanjskih poslova, bila je domaćin okupljanja u kući iz 17. vijeka koja se nalazi na popisu gradske uprave tokom vikenda od 19. do 21. augusta dok je njena kampanja za vodstvo bila u punom jeku.

Još jedno okupljanje održalo se tokom vikenda od 2. do 4. septembra.

Niz političkih saveznika bio je prisutan oba vikenda. Chevening je porodična kuća smještena na 3.000 hektara.

Korištenje vile od 115 soba tradicionalno je dodijeljeno ministru vanjskih poslova, a njeno održavanje finansira fondacija uspostavljena aktom parlamenta.

Insajder je rekao da se kokain naširoko koristio širom Whitehalla i parlamentarnog imanja, te tvrdi da su ga koristili neki od Trussovih političkih saveznika.

Nema naznaka da su Truss ili Johnson sami koristili drogu ili da bi bili svjesni da je droga korištena ili prisutna.

Guardianu nije rečeno ko je odgovoran za navodne naslage bijelog praha.

Truss je na mjestu premijera izdržala samo 45 dana.

Mini-budžet koji je krajem septembra predstavio njen tadašnji pomoćnik, Kwasi Kwarteng, poslao je tržišta državnih obveznica Ujedinjenog Kraljevstva u slobodan pad i prisilio Bank of England da potroši milijarde funti na otkup državnog duga kako bi zaštitila stabilnost tržišta.

Zasebno, izvori koji su radili u broju 10 tokom Johnsonovog mandata tvrdili su da su ostaci bijelog praha pronađeni nakon dvije zabava održanih u poslovnom kompleksu unatoč ograničenjima vezanim uz Covid-19.

Smatra se da Johnson nije bio ni na jednoj zabavi. Ostaci bijelog praha pronađeni su jutro nakon zabave na broju 10 uoči sahrane princa Philipa 17. aprila 2021., rekli su izvori.

Guardianu je rečeno da je osoblje za čišćenje pronašlo naslage bijelog praha u kupaonicama i na stolu u uredima br. 10.

Navedeno je da su male plastične vrećice pronađene u blizini stola na podu pokraj kante, zajedno s rupčićima umrljanim mrljama krvi i bljuvotinom. Izvori su također rekli da postoje dokazi o razmrljanoj liniji pudera i odbačenoj kartici Boots Advantage na istom stolu.

Ne zna se kome je karta pripadala. Otkrića o toj zabavi, održanoj samo nekoliko sati prije nego što je kraljica morala sama tugovati na sprovodu svog supruga zbog pravila socijalnog distanciranja, izazvala su bijes.

Uključivali su izvještaje da je kovčeg s vinom odvezen u Downing Street i da je polomljena vrtna ljuljačka za premijerovog sina.

Tragovi bijelog praha i malih plastičnih vrećica također su pronađeni 19. decembra 2020., jutro nakon božićne zabave, u kupaonicama poslovnog kompleksa br. 10, prema izvorima. Osoblje je posumnjalo da su materijal vjerovatno tragovi droge budući da je pronađen među brojnijim dokazima o zabavi uključujući flaše, prazne limenke i omote hrane.

Odvojeni izvor koji poznaje strane tvrdi da su bile svjesne uzimanja droge na oba događaja.

Viša državna službenica, Sue Gray, dobila je zadatak sastaviti izvješće o zabavama protiv karantina u broju 10 i širom Whitehalla.

U njenom izvještaju nije se spominjalo uzimanje droga. Guardianova otkrića dolaze nakon što su prošle godine objavljeni dokazi o korištenju kokaina u zahodima pokraj Johnsonovog tadašnjeg parlamentarnog ureda i nekoliko drugih lokacija diljem parlamentarnog imanja.

Johnsonova vlada iznijela je strategiju protiv droga koja je predlagala da se korisnicima droga iz srednje klase mogu oduzeti putovnice i vozačke dozvole, kako bi se "miješali" u njihove živote.

Tokom njena kratkog mandata premijerke, Trussov glasnogovornik rekao je da je "suzbijanje ilegalnih droga" prioritet.

Guardian je Trussu postavio niz pitanja o tvrdnjama u vezi s Cheveningom. Odbila je komentirati detalje.

Njen glasnogovornik rekao je u izjavi u jednom retku: "Ovo je kategorički neistinito."

Nakon objave, njen je glasnogovornik dodao: “Ako je bilo dokaza da se ova navodna aktivnost dogodila tokom njene upotrebe Cheveninga, gospođa Truss bi očekivala da će biti obaviještena i da će nadležna tijela pravilno istražiti stvar.

Ovako, Guardian nije iznio nikakve dokaze koji bi poduprli ove lažne tvrdnje.”

Foreign Office odbio je komentirati navode o aktivnostima u Cheveningu.

Glasnogovornik Borisa Johnsona rekao je: "Boris Johnson je iznenađen ovim optužbama budući da prethodno nije bio upoznat s bilo kakvim prijedlozima o uporabi droga u Downing Streetu 10 i koliko je on svjestan, takve tvrdnje nisu upućene Sue Gray ili bilo koji drugi istražitelji.

“Obilježje premijerskog mandata gospodina Johnsona bilo je to što je snažno vodio kampanju protiv upotrebe droga, posebno protiv upotrebe droga u srednjoj klasi. Njegova je vlada uložila ogromna sredstva u strožiji rad policije kako bi pomogla skupljati narko bande unutar okruga, koje uzrokuju toliko jada. Više puta je tražio oštrije kazne za korištenje i distribuciju droga klase A.”

Glasnogovornik za No 10 rekao je: “Guardian nije pružio nikakve dokaze koji bi poduprli ove tvrdnje. Ako postoje značajne tvrdnje, očekivali bismo da će biti prijavljene policiji. “Provedena je nezavisna istraga o prirodi okupljanja pod prethodnom upravom – i njezini su nalazi objavljeni. Ta je informacija također predana Metropolitanskoj policijskoj službi koja je u to vrijeme provela vlastitu istragu.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...