PREMIJERKA S NAJKRAĆIM MANDATOM: Liz Truss u memoarima opisala najezdu buha u Downing Streetu i priznala - "Usred zgrade UN-a sam..."

(...) pobrkala Macronovu i Bidenovu suprugu."



  • Evropa

  • 13. Apr. 2024  

  • 0

Službena rezidencija i ured premijera Ujedinjenog Kraljevstva u Downing Streetu bili su puni buha, tvrdi bivša premijerka Liz Truss u svojim novim memoarima. Truss je imala najkraći premijerski staž u britanskoj historiji – vodila je državu samo 49 dana.

O buhama piše u novoj knjizi “Deset godina za spas Zapada” koja izlazi sljedeće sedmice u Velikoj Britaniji i SAD-u.

“Mjesto je bilo puno buha. Sve smo morali zalijevati insekticidom. Nekoliko sedmica me sve svrbjelo”, navodi Truss.

Posumnjala je da je mogući uzrok bio pas Dilyn njezina prethodnika, premijera Borisa Johnsona, ali Truss kaže da za to ipak nije bilo “uvjerljivih dokaza”. Piše i da su, iako je naručila novi namještaj za rezidenciju, njezina porodica i ona bili “deložirani prije nego je stigao”, referirajući se time na brzo urušavanje njezina kabineta.

U knjizi se Truss, tvrda zagovornica Brexita, obračunava s britanskim finansijskim establišmentom pa je tamošnje ministarstvo finansija, centralnu banku i Državni ured za odgovorno trošenje proračuna nazvala “troglavom hidrom koja se svim silama pokušavala držati EU propisa”. Iste tri institucije optužila je i da su “prokineske”, piše Politico.

Nije poštedjela u kritikama ni bivšeg ministra vanjskih poslova Dominica Raaba, s kojim je privremeno dijelila rezidenciju nakon što ga je svojevremeno, u mandatu premijera Johnsona, zamijenila na tom mjestu. “Došla bih za vikend i u hladnjaku pronašla proteinske shakeove s oznakom ‘Raab’. Potpuno nepotrebno, kao da bih ih ja konzumirala”, napisala je, prenosi Telegram.hr.

Bivša premijerka u knjizi je priznala da je zamijenila francusku prvu damu Brigitte Macron s prvom damom SAD-a Jill Biden na Općoj skupštini UN-a 2022. godine. Također piše i da joj je suprug predvidio da će njezin premijerski mandat “završiti u suzama”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...