PREDSJEDAVAJUĆI SKUPŠTINE KS ELVEDIN OKERIĆ: Većina u Kantona veoma stabilna, prioritet je popravljanje stanja u društvu i borba protiv korupcije"

Okerić je u intervju za Fenu govorio o stabilnosti skupštinske većine, prioritetima i planovima rada tog zakonodavnog tijela, ali o imenovanju novog saziva Kantonalne vlade.

  • Politika

  • 17. Dec. 2022  

  • 0

Predsjedavajući Skupštine Kanona Sarajevo Elvedin Okerić (Narod i Pravda) ocijenio je da je pozicija vlasti veoma stabilna, budući da stranke koje čine većinu imaju 24 zastupnika te da je koncept transparentnosti i odgovornosti nadjačao dosadašnje koaliranje bez jasnih principa i smjernica.

Okerić je u intervju za Fenu govorio o stabilnosti skupštinske većine, prioritetima i planovima rada tog zakonodavnog tijela, ali o imenovanju novog saziva Kantonalne vlade.

Iako su prethodne dvije godine radili na granici kvoruma, Okerić kaže da su i tada vrlo dobro funkcionirali, budući da su 74 zakona uputili u javnu raspravu te mnogim građanima osigurali prava, kao što su naknade za porodilje, naknade za porodice s troje i više djece, subvencije za upis u vrtiće, pomoć mladima za kupovinu stanova te finaliziranje projekta stambenog zbrinjavanja porodica šehida i poginulih boraca.

– To govori da je ključno političko opredjeljenje, a ne broj ruku koje percipiraju u vlasti – poručio je Okerić.

Istakao je da je nova koalicija, koju čine Narod i Pravda (NIP), Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH) i stranka Za nove generacije, a koja se može zvati ‘Sarajevski dogovor 22-26’, jasno opredijeljena da popravlja stanje u društvu, da se bori protiv korupcije te da poboljša uvjete života građana.

Naglasio je da je u dosadašnjem radu Skupština Kantona Sarajevo pokazala drugim kantonima, ali i višim nivoima vlasti da je moguće mijenjati stanje, a za šta je neophodno političko opredjeljenje. Okerić je podsjetio da je snažan fokus Vlade KS bio u jačanju pronatalitetnih politika, na djeci, odgoju, obrazovanju i mladima.

Ističe da će u naredne četiri godine fokus ostati isti, ali će dodatno težište biti na reformi zdravstva, sigurnosti i jačanju Uprave policije KS, osnaživanju komunalnih preduzeća, sanaciji i izgradnji nove kanalizacione i vodovodne mreže, te komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...