OKERIĆ O OBRAČUNIMA U SKUPŠTINI KS: Zahiragić je populista i glumac, a predsjednik Konaković je imao potrebu da objavi moje snimke sa treninga jer...

Ja mislim da kolega Zahiragić zna gdje mu je granica i da je sigurno neće nikad preći - kaže Okerić

  • Mini market

  • 20. Mar. 2024  

  • 3

Na početku razgovora o nemilim scenama sa sjednice Skupštine Kantona Sarajevo od 14. marta, Elvedin Okerić za N1 ističe da mu je neobjašnjivo ponašanje pojedinih zastupnika koji prije svega ruše svoj lični dignitet, svoje porodice, Skupštine KS...

“Ja mislim da su oni ovu posljednju sjednicu Skupštine KS režirali upravo na ovoj tačci jer pokušavaju stalnim spinovima optužiti “Trojku” kao izdajnike i kada god dođe tačka dnevnog reda koja posebno izaziva emociju javnosti, dijela naših građana, oni imaju potrebu da to dodatno populistički predstave na način da su trojka ili pojedinci iz trojke nešto izdali: vjeru, naciju, državu… Međutim, “Trojka” već četiri godine na svim nivoima nema niti jedan primjer izdaje, imamo samo brojne primjere jačanja institucija države BiH na kantonu i na višim nivoima vlasti”, kazao je.

Kada ste kod institucija, da li ste legalista i mislite li da je ono što se desilo na skupštini dovoljan razlog za tužbu ili prijavu protiv kolege u skupštinskim klupama?

“Mi imamo Poslovnik Skupštine KS koji je nedovoljno dorečen ili nedovoljno jasan, pogotovo za ovakve slučajeve bahatog ponašanja. U skladu sa Poslovnikom kao predsjedavajući Skupštine mogu da upozorim zastupnika ukoliko urušava rad sjednice, mogu da mu kažem da napusti salu kao što sam kazao zastupniku Kapidžiću i on je poslušao i izašao, međutim zastupniku Zahiragiću to ništa ne znači. On je nakon toga pravio nered, krenuo je prema rukovodstvu Skupštine gdje ga je najdobronamjernije kolega Elvis Vreto zamolio da to ne radi, da je i on borac Armije BiH. On je već imao režiranu predstavu i moglo se vidjeti i ranije da on često želi da dođe do mene, ali nikada ne dolazi…”.

Kako mislite da dođe do Vas, fizički?

On to tako predstavlja u javnosti, sigurnim korakom ide prema rukovodstvom Skupštine gdje smo moje kolege i kolegice i ja.

Šef Vaše stranke Elmedin Konaković objavio je video na kojem se vidi da ste sportista kao poruku da je prema njegovom mišljenju šteta što vam nije prišao kolega. Dio javnosti je osudio ovaj njegov potez jer da to ne bi trebala biti komunikacija koja ima veze sa skupštinskim klupama.

Predsjednik Konaković je imao potrebu da objavi moje klipove sa treninga. Ja sam u sportu više od 30 godina i trudim se da na neki način šaljem poruku mladima da žive zdrav život. Kako je to jedan dio javnosti ili možda opozicija protumačila ja to zaista ne znam, ali tu nema ništa loše. Naravno, kada se bavite sportom više od 30 godina, pogotovo borilačkim sportom, gdje psiho-fizičku sigurnost podignete na najveći mogući nivo ne predstavljaju vam nikakvu opasnost ovakvi nastupi i predstave kolege Zahiragić ili nekih drugih zastupnika.

Šta da je kolega Zahiragić došao do vas, kako biste regirali?

Hipotetički je teško odgovoriti šta bi bilo kad bi bilo. Ja mislim da kolega Zahiragić zna gdje mu je granica i da je sigurno neće nikad preći. Da je veliki populista jeste sigurno, da je glumac naravno jeste, da je onaj dio opozicije destruktivni jeste, koji želi na specifičan način da skreće pažnju na sebe.

Da li ste se čuli, vidjeli nakon ovog događaja?

Sreo sam se s kolegom Zahiragićem odmah taj dan nakon sjednice kratko u hodniku, ali naravno to nije ta osoba koja se predstavlja javnosti ispred kamera. Mislim da je čak ponudio javno izvinjenje što je to uradio i kazao je da je htio da dođe da da karticu da onemogući rad Skupštine KS, što je također nedopustivo. To je već jednom radio i prošle godine u ovo vrijeme, u vrijeme mjeseca ramazana, kada treba da budemo posebno senzibilni. U mjesecu razumijevanja, uvažavanja, poštovanja imate zastupnika koji je spreman fizički da ugrozi svog kolegu u Skupštini KS i pošalje jako ružnu poruku. Međutim, on svojim ponašanjem govori o sebi.

Pomenuli ste Poslovnik koji je nedorečen. Može li se uraditi nešto da se spriječi bahatost u skupštinskim klupama?

Vrlo brzo ćemo staviti u javnu raspravu izmjene i dopune Poslovnika Skupštine KS gdje ćemo jasnije prepisati detalje. Mislili smo da to nikad ne treba do detalja propisivati, jer kada vas rukovodsto ili predsjedavajući Skupštine opomene da ne ometate Skupštinu, i ukoliko to ponovite još jednom ili dva puta I ukoliko vas zamoli da napustite salu to podrazumijeva da izađete, međutim, pojedine kolege pomjeraju granice kao da očekuju da samo uz pomoć policije mogu biti izbačeni sa sjednice i iz sale. Mi ćemo I to sad propisati u Poslovniku I za fizičko ometanje sjednica ćemo imati odgovor. Ovo samo govori da destruktivna opozicija pokušava da uspori i zaustavi rad Skupštine i Vlade KS i to im nismo dopustili prethodnih godina. Kada posmatrate rad opozicije u Skupštini KS on se uglavnom zasniva na galami, na minimiziranju, vrijeđanju pojedinaca I kada ne mogu ni sa takvim načinom da dopru do većine u Skupštini KS, onda pokušavaju fizički da zaustave rad Skupštine. Mi smo potpuno opredjeljeni da popravimo brojne segmente našeg društva I imamo još dosta problema, ali nemamo namjeru da nas pojedinci u Skupštini zaustave u našim dobrim namjerama.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...