UKRADENI U DRESDENU: Njemačka policija pronašla najveći dio plijena iz velike pljačke dragulja

Dijelovi koji još nedostaju uključuju epoletu na kojoj je bio dragi kamen poznat kao Dresdenski bijeli dijamant.

  • Hronika

  • 17. Dec. 2022  

  • 1

Većina dragulja ukradenih iz istorijske zbirke umjetnina u Dresdenu 2019. u pljački vrijednoj 120  miliona dolara je vraćena, objavili su u subotu njemačka policija i tužitelji.

31 predmet, uključujući zvijezdu poljskog Ordena bijelog orla i dijamantni ukras za glavu, vratili su istražitelji u Berlinu, rekle su vlasti.

Povratak dragocjenih predmeta uslijedio je nakon pregovora tužitelja i odvjetnika odbrane Nijemaca kojima se sudi za provalu u muzej Grünes Gewölbe u novembru 2019. Predmeti ukradeni iz jedne od najvećih evropskih umjetničkih zbirki sadržavali su više od 4.300 dijamanata procijenjene vrijednosti više od 113 miliona eura.

Tužitelji vjeruju da su lopovi unaprijed ispilili dio prozorske rešetke i ponovno ga pričvrstili kako bi brzo ušli u zgradu prije pljačke. Vraćene komade pregledat će stručnjaci "kako bi potvrdili njihovu autentičnost i neoštećenost", rekle su vlasti.

Dijelovi koji još nedostaju uključuju epoletu na kojoj je bio dragi kamen poznat kao Dresdenski bijeli dijamant.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...