UKRAJINA TRAŽI SANKCIJE I ZA NJIH: U Rusiji se proizvodi trećina svjetskih dijamanata

Rusija je 2022. izvezla dijamante u vrijednosti više od 3,8 milijardi dolara. Neke zemlje u zapadnoj koaliciji za sankcije zabranile su uvoz ruskih dijamanata, ali zabrana se odnosi samo na neobrađene dijamante.

  • Svijet

  • 27. Sep. 2023  

  • 0

Gotovo 50 ruskih kompanija koje se bave vađenjem, preradom i prodajom dijamanata moglo bi biti stavljeno pod sankcije Zapada na prijedlog ukrajinskih vlasti, javlja Guardian.

Veliki broj kompanija koje bi mogle biti pogođene ekonomskim ograničenjima ima veze s kompanijom Alrosa, koja kontrolira više od 90% proizvodnje dijamanata u Rusiji, trećinu ukupne svjetske proizvodnje. Alrosa je već pod režimima sankcija koje su, između ostalih, uvele SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo i Novi Zeland.

Rusija je 2022. izvezla dijamante u vrijednosti više od 3,8 milijardi dolara. Neke zemlje u zapadnoj koaliciji za sankcije zabranile su uvoz ruskih dijamanata, ali zabrana se odnosi samo na neobrađene dijamante.

Nakon obrade u zemljama trećeg svijeta, uglavnom Indiji i Kini, ruski dijamanti dobijaju status “mješovitih” i mogu se slobodno isporučivati na tržišta zemalja G7.

Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Belgija su tri najveća čvorišta u kojima se ruski dijamanti mogu pretvoriti u “miješane” dijamante. Sjedinjene Države, Kina i EU su najveći potrošači.

Ukrajinska nacionalna agencija za sprječavanje korupcije uputila je prijedloge službi bezbjednosti Ukrajine i drugim nadležnim organima za uvođenje sankcija na ruski izvoz dijamanata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...