"OSTAJU PRAZNI GRADOVI": Objavljena snimka govora koji je Zelenski htio održati na Svjetskom prvenstvu

Zelenski se htio videovezom obratiti očekivanim stotinama miliona gledatelja prije finalne utakmice svjetskog nogometnog prvenstva između Argentine i branitelja naslova prvaka Francuske na stadionu Lusail u Dohi, objavio je CNN.

  • Evropa

  • 18. Dec. 2022  18. Dec. 2022

  • 0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je predložio održavanje globalnog mirovnog samita ove zime, u videoporuci za koju se Kijev nadao da će biti emitirana u susret finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru iako se činilo da svjetska nogometna organizacija FIFA to neće dozvoliti.

Američki CNN u petak je objavio da je Zelenski zatražio od FIFA-e dopuštenje da podijeli svoju poruku mira prije finalne utakmice.

“Ponudili smo formulu za mir svijetu. Apsolutno pošteno. Ponudilo smo je jer nema pobjednika u ratu, ne može biti neriješeno”, kazao je u Zelenski u videoporuci koju je objavio njegov ured.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, a naziva je “posebnom vojnom operacijom”. Hiljade civila ubijene su u sukobu, a milioni ljudi, čiji su domovi uništeni, raseljeni su.

“Najavljujem inicijativu da se održi samit Global Peace Formula (Formula za mir u svijetu). Samit koji će ujediniti sve nacije svijeta s ciljem svjetskog mira. Tribine na stadionima isprazne se nakon utakmice, a nakon rata ostaju prazni gradovi”, kazao je Zelenski.

Zelenski se htio videovezom obratiti očekivanim stotinama miliona gledatelja prije finalne utakmice svjetskog nogometnog prvenstva između Argentine i branitelja naslova prvaka Francuske na stadionu Lusail u Dohi, objavio je CNN.

FIFA nije odgovorila na više zahtjeva za komentarom, no nije se činilo vjerovatnim da će Zelenskom pružiti mogućnost da održi govor s obzirom na stav organizacije prema političkim porukama na Svjetskom prvenstvu, prenosi N1.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na Twitteru je napisao da FIFA “pokazuje nedostatak razumijevanja za katastrofu u koju Ruska Federacija odvodi svijet započinjanjem rata u Ukrajini”.

Rusija je u petak ispalila više od 70 projektila prema Ukrajini u sklopu jednog od najvećih raketiranja od početka rata, čime je prekinula opskrbu električnom energijom u drugom najvećem ukrajinskom gradu i prisilila Kijev da uvede izvanredne prekide opskrbe električne energije širom zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...