ĐUKANOVIĆ PORUČIO DA NEMA OBAVEZU SPROVODITI NEUSTAVAN ZAKON "Poruke EU o DF-u ne iznenađuju. Njihov glavni grad je Beograd i njihov predsjednik je Putin"

"Crna Gora je sada u situaciji da joj je potrebna pomoć EU da bi pokušala izaći iz krize. Čuli ste konkretne formulacije da je ovo posljednji alarm prije nego što EU bude morala da preduzme mjere koje se podrazumijevaju kada neko odbija da poštuje standarde", kazao je.

  • Regija

  • 22. Dec. 2022  22. Dec. 2022

  • 0

Dobro je da danas imamo punu partnersku pažnju od Evropske unije ka kojoj smo okrenuti, a njihovi tonovi u posljednje vrijeme su bili adekvatni za probleme koje imamo, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je kazao da EU od svake zemlje koja je kandidat očekuje vladanje koje uvažava ono što su standardi i politička pravila Evrope.

"Crna Gora je to poštovala do prije par godina i zbog toga je ne samo najdalje odmakla, nego bila uzoran model za zemlje Zapadnog Balkana i promoter EU vrijednosti. Nažalost iz poznatih nam razloga, Crna Gora je sada u situaciji da joj je potrebna pomoć EU da bi pokušala izaći iz krize. Čuli ste konkretne formulacije da je ovo posljednji alarm prije nego što EU bude morala da preduzme mjere koje se podrazumijevaju kada neko odbija da poštuje standarde. Nadam se da ćemo razumjeti na pravi način ove poruke. Poruke nam danas kažu da bi mogli dugoročno dobiti zatvorena vrata EU i time ugroziti proces pregovora. One nisu pretjerivanje ni mješanje u unutrašnja pitanja", ocijenio je Đukanović.

Crna Gora je, kako kaže, izrazila želju da bude dio EU i poštovanje pravila se podrazumijeva.

"Nadam se da ćemo u sedmicama pred nama pokazati odgovornost i da će kod odgovornih ljudi prevagnuti interes građana koji su im ukazali povjerenje", istakao je.

Jako je, kako dodaje, važno da Crna Gora smogne snage da se stabilizuje na kolosjeku koji želi većina zemlje.

"Važno je da imamo stabilan i dinamičan kurs ka tom cilju koji podržava većina građana", ocijenio je.

Nemam obavezu da sprovodim neustavan Zakon


Komentarišući najavu jednog od lidera DF-a Milana Kneževića da će dostaviti potpis 41 poslanika za podršku Miodragu Lekiću da formira vladu i da će iako Đukanović odbije da pozove na konsultacije, naći model za krenu u formiranje vlade, Đukanović istiće da kada je Demokratski front u pitanju nikog ne iznenađuju poruke EU o njima.

"Nadam se da vas poruke EU o DF-u ne iznenađuju. Njihov glavni grad je Beograd i njihov predsjednik je Putin. Ne očekujete valjda od tog saveza da pokaže poštovanje prema EU. Kada bi bilo po njihovom pregovori o Crnoj Gori bi se vodili u Beogradu i Crne Gore ne bi ni bilo. Mi smo tu dilemu razriješili 21. maja 2006. godine", istakao je Đukanović.

Dodaje i da je potpisivanjem izmjena Zakona o predsjedniku ispunio ustavnu obavezu.

"Ali nemam obavezu da sprovodim neustavan Zakon. To što je urađeno je ozbiljna devastacija i ne može dobiti moje partnerstvo jer bih dijelom bio odgovoran. Autori izmjena Zakona su bili kreativni, mislili su o svemu vrlo konzistentno i antiustavno", naveo je.

Apsolutno je moguće izabrati sudije US do kraja januara

Na pitanje da li vjeruje da je moguće da se izaberu sudije Ustavnog suda do kraja januara, što je EU odredila kao poželjan rok, Đukanović ističe da vjeruje da je to apsolutno moguće.

"Apsolutno je moguće izabrati sudije Ustavnog suda do kraja januara. U pitanju je stavka dobre političke volje. Usuđujem se reći da je pojedinima namjera da Crna Gora nema Ustavni sud kako bi oni koji se protive njenoj državnosti i evropskoj perspektivi, dokazali da nema osnova za postojanje države", istakao je.

Takva politika, kaže Đukanović, ima izvođače radova u parlamentu a ne samo na političkoj sceni.

"Siguran sam da je u narednih 10 - 15 dana moguće obaviti intervjue svih koji se prijave za sudije Ustavnog suda, i moguće je u krajnjem imati izbor sudija. Samo je pitanje da li ćemo na Odboru i kasnije na plenumu imati odgovoran odnos političkih struktura. U igri su razni interesi, katkada užasno sebični partijski interesi koji su destruktivni i sračunati, ali nadamo se da ćemo uspjeti da kod većine u parlamentu savladamo te niske strasti, kako bi došli do one brojke koja je spremna da uradi ono što je Crnoj Gori potrebno", kazao je.

Uvijek ću se staviti tužilaštvu na raspolaganju


Na pitanje da li je spreman da se odazove potencijalnom pozivu tužilaštva u vezi pandora papira, Đukanović je kazao da nije bio inicijativan ali kada bi se tužilaštvo obratilo bio bi im na raspolaganju.

"To je obaveza svakog građanina prema pravosudnom sistemu a naročito predsjednika, a sve u cilju dokazivanja da privilegovanih nema. Tako će biti dok sam živ, to je moj odnos prema ovoj državi i znak poštovanja prema institucijama", kazao je, između ostaloga, Đukanović, navodi Pobjeda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...