MIRSAD HADŽIKADIĆ: "Bez elektronskog glasanja, svaki naredni izbori će biti izraz volje stranaka, a ne građana"

On kaže da nije siguran da je to istina i da se projekat uvođenja elektronskog glasanja ne može realizovati i u kraćem vremenskom roku, ali i ako je potrebno toliko vremena, sa radom moramo početi već danas.

  • Vijesti

  • 23. Dec. 2022  23. Dec. 2022

  • 7

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić oglasio se saopćenjem za javnost povodom gostovanja visokog predstavnika Christana Schmidta na BN Televiziji na kojem je najavio nove izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

"Čitam da je Christian Shmidt u intervjuu za BN TV rekao da će u sljedećih šest mjeseci doći do novih izmjena Izbornog zakona, koje će biti testirane na sljedećim lokalnim izborima. Kada je u pitanju možda i najvažnija suštinska izmjena Izbornog zakona - elektronsko glasanje, bez koje bilo koji naredni izbori neće imati smisla jer neće biti izraz volje građana, Visoki predstavnik kaže da je to izmjena koja se ne može desiti u kratkom periodu i da je za to potrebno vrijeme od dvije godine", izjavio je Hadžikadić.

On kaže da nije siguran da je to istina i da se projekat uvođenja elektronskog glasanja ne može realizovati i u kraćem vremenskom roku, ali i ako je potrebno toliko vremena, sa radom moramo početi već danas.

"Lokalni izbori 2024, kao i svaki naredni, neće biti izraz volje građana, već izraz volje stranaka koje te glasove broje, bez uvođenja elektronskog glasanja ili barem skeniranja listića. Bez ove izmjene, nijedna druga izmjena neće nam donijeti poštenije izbore, veću demokratiju i pravedniju državu", kazao je Hadžikadić, navodi se u saopćenju Platforme za progres.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...