DANAS JE BADNJI DAN: Znate li što je BADNJAK i kako ispravno katolicima čestitati sutrašnji Božić?

Mnogi od nas miješaju Badnji dan i badnjak, evo što trebate znati.

  • Jeste li znali

  • 24. Dec. 2022  

  • 2

Badnji dan ili Badnjica je dan prije Božićne mise polnoćke. Za Božić se katolici pripremaju četiri sedmice, a neposredni dan pripreme i iščekivanja Božića je dan prije i naziva se Badnji dan ili Badnjica.

Badnji dan je označen sa sva tri dijela dana: jutrom, danom i večeri. Tradicionalno, ujutro kada ustanu ukućani se pozdravljaju riječima: „Na dobro vam došlo Badnje jutro“, odgovor je: „I s tobom Bog dao zajedno“.

Badnjak je drvo od hrasta (duba) veličine cjepanice. Drvo Badnjak ili Badnjaci (riječ je o tri drveta koja se u kuću unose na Badnju večer) usječeno na Badnje jutro stavlja se na ulazu u kuću uza zid, prislonjeno tu stoje cijeli dan, sve dok ne počne obred unošenja u kuću.

U prijašnja vremena Badnjak je bio neodređene debljine i dužine jer se stavljao na ognjište pa je mogao biti deblji i duži. U novije vrijeme dimenzije Badnjaka su onolike koliki Badnjak može stati u šporet.

To je drvo, odnosno tri drveta, iste ili slične veličine kojega tri osobe iz vana, iz dvorišta, obredno unose u kuću, ne ulaze svih troje zajedno nego jedno za drugim, ulazeći u kuću tamo gdje su ostali ukućani, izgovaraju pozdravne riječi: „Na dobro vam došla Badnja večer“, ostali članovi porodice i domaćinstva odgovore: „I s tobom, Bog dao zajedno“.

Riječ „Badnjak“ dolazi od staroslavenske riječi “b’deti”, što znači bdjeti, biti budan, čekati. Badnji dan, Badnjak, i Badnja večer označavaju iščekivanje rođenja Isusa Krista.

I još samo napomena. Katolici jedni drugima čestitaju Božić riječima: „Na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo“, na što se odgovara: „I s tobom, Bog da, zajedno“!

Dok, svi ostali Božić čestitaju tradicionalnom čestitkom: „Čestit Božić!“

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...